Categories: Expertul zilei

De unde a apărut COVID? Anchetă realizată de Organizația Mondială a Sănătății.

De unde a apărut COVID? Ancheta OMS a început,dar se confruntă cu provocări. Identificarea sursei va fi dificilă, iar anchetatorii vor trebui să se confrunte cu situația politică sensibilă.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a lansat planul de investigare a originilor pandemiei COVID. Căutarea va începe în Wuhan – orașul chinez unde a fost identificat pentru prima dată noul coronavirus SARS-CoV-2 – și se va extinde în toată China și nu numai. Urmărirea căii virusului este importantă pentru prevenirea viitoarelor răspândiri virale, dar oamenii de știință spun că echipa OMS se confruntă cu o sarcină descurajantă.

Majoritatea cercetătorilor consideră că virusul s-a produs la lilieci, dar nu se știe cum a sărit la oameni. Alte coronavirusuri au trecut de la o gazdă intermediară de animale; de exemplu, virusul care a provocat un focar de sindrom respirator acut sever (SARS) în 2002-2004 a venit probabil la oameni de la câinii raton (Nyctereutes procyonoides) sau civete.

„Găsirea unui animal cu infecție SARS-CoV-2 este ca și cum ai căuta un ac în cel mai mare car cu fân din lume. Este posibil să nu găsească niciodată un „liliac transmițător” sau alt animal, spune Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Columbia din New York. „Va fi esențial pentru anchetatori să stabilească o relație de colaborare cu oamenii de știință și oficialii guvernamentali din China”.

Descoperirea originilor unui virus poate dura ani de zile, iar ancheta va trebui, de asemenea, să navigheze în situația politică extrem de sensibilă dintre China și Statele Unite.

Fostul președintele al SUA, Donald Trump, „l-a numit virusul Chinei și guvernul chinez încearcă să facă totul pentru a dovedi că nu este un virus al Chinei”, spune Linfa Wang, virolog la Duke-National University of Singapore Medical School.

„Acest joc politic a însemnat că detaliile cruciale despre cercetările în curs în China nu au fost făcute publice”, spune Wang, care a făcut parte din misiunea OMS care a căutat originea SARS în China în 2003.

Situația cu noua administrație americană va fi mai puțin volatilă. Președintele ales Joe Biden a mai spus că milita pentru retragerea lui Trump din OMS. Sprijinul din partea Chinei și a Statelor Unite va crea „un mediu mult mai pozitiv pentru a efectua cercetări în acest domeniu”, spune Wang.

Căutarea începe în Wuhan

O echipă internațională de epidemiologi, virologi și cercetători cu expertiză în sănătatea publică, sănătatea animalelor și siguranța alimentelor va conduce ancheta COVID-19 a OMS. Agenția nu și-a lansat numele.

Echipa a ținut prima sa întâlnire virtuală, inclusiv cu cercetători din China, la 30 octombrie, și revizuiește dovezile preliminare și dezvoltă protocoale de studiu, declară OMS. Faza inițială a investigațiilor din Wuhan va fi realizată probabil de cercetători deja aflați în China, iar cercetătorii internaționali vor călători în țară după examinarea acestor rezultate, spune agenția.

În Wuhan, cercetătorii vor analiza mai îndeaproape piața de carne Huanan și animale, pe care au vizitat-o multe dintre primele persoane diagnosticate cu COVID-19. Ce rol a jucat piața în răspândirea virusului rămâne un mister.

Investigațiile timpurii au prelevat de pe piață carcase de animale înghețate, dar nimeni nu a găsit dovezi ale SARS-CoV-2, potrivit unui raport din 5 noiembrie cu privire la termenii de referință ai misiunii OMS. Cu toate acestea, probele de mediu, prelevate în mare parte din canalizare, au dat rezultate pozitive pentru virus. „Studiile preliminare nu au generat rezultate credibile pentru restrângerea domeniului cercetării”, se arată în raport.

Misiunea OMS va investiga animalele sălbatice și de crescătorie vândute la maket, inclusiv vulpi, ratoni (Procyon lotor) și cerb sika (Cervus nippon). De asemenea, vor investiga alte piețe din Wuhan și vor urmări călătoriile animalelor prin China și peste granițe. Anchetatorii vor acorda prioritate animalelor despre care se știe că sunt susceptibile la virus, cum ar fi pisicile și nurca.

Echipa se va uita și la dosarele spitalului din Wuhan, pentru a afla dacă virusul s-a răspândit înainte de decembrie 2019. Cercetătorii vor intervieva primele persoane identificate care au avut COVID-19, pentru a afla unde ar fi putut fi expuse și vor testa probe de sânge de la personalul medical, tehnicienii de laborator și lucrătorii agricoli colectate în săptămânile și lunile dinaintea lunii decembrie, în căutarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Raportul recunoaște că unele dintre aceste lucrări ar putea fi deja în desfășurare în China.

Recent Posts

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

1 minut ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

31 de minute ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

o oră ago

Se anunță o furtună uriașă pentru două zodii. Următoarea perioadă aduce schimbări majore

Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…

2 ore ago

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 ore ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

3 ore ago

Citeste si: