Sari la conținut

De nu e bine să obligați copilul să mănânce tot din farfurie?

In Romania, conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii la nivelul populatiei de copii, incidenta supraponderabilitatii este de 26,75%, iar a obezitatii este de 11% – valori relativ mari in comparatie cu vestul Europei. Acelasi studiu arata ca cei mai afectati sunt copiii din mediul urban si de doua ori mai mult baietii de 8 ani decat fetele de aceeasi varsta.

In alimentatia prescolarului, meniul trebuie sa fie cat mai variat si mai abundent. Ca si calorii, acestea variaza in functie de varsta astfel: la 3 ani are nevoie de 1300 cal/ zi, la 4 ani are nevoie de 1500 cal / zi, la 5 ani are nevoie de 1650 cal /zi, iar la 6 ani are nevoie de 1800 cal / zi.

In ceea ce priveste carnea, copilul trebuie sa primeasca in jur de 50-75 grame/ zi si un aspect foarte important, nu trebuie administrata in fieacare zi. Mezelurile sunt recomandate a fi oferite foarte rar. Painea – integrala si nu calda si proaspata, este mult mai bine digerata de stomacul celor mici. Aceasta nu se va administra in cantitati mai mari de 150-200gr zilnic. Lipidele sunt considerate adevarate rezerve de energie si reprezinta 8,7% din greutatea prescolarului. Principalele surse de lipide sunt untul, laptele, grasimea vegetala si ouale.

5 portii de legume si fructe zilnic – chiar daca suna a cliseu, acest sfat nutritional din parte specialistilor este inca aplicat in nutritia copiilor. Aportul de vitamine are rol energetic in metabolismul micutului.

Pumnul, unica masuratoare corecta cand vine vorba de marimea portiilor

Nutritionistii recomanda orientarea dupa marimea pumnului copilului in alegerea portiilor. 3 mese pe zi inseamna 3 portii de marimea pumnului lui strans. Aceea este capacitatea stomacului si cantitatea de mancare in urma careia acesta se va simti satul. Obligarea copilului sa manance o portie supradimensionata este o practica rea intalnita in parenting si nu este sustinuta de nici un nutritionist specializat.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel