Sari la conținut

De mâine, tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani se pot imuniza cu un nou ser. Programările se pot face de astăzi

Simptome Covid

Până în acest moment, tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani se puteau vaccina numai cu serul produs de Pfizer. De mâine, însă, adolescenții pot opta pentru serul de la Moderna. Platforma de programare a fost optimizată pentru a permite înscrierea tinerilor.

Specialiștii consideră că vaccinarea copiilor este la fel de importantă, mai ales în cazul celor vulnerabili. Deși majoritatea nu dezvoltă o formă severă, există anumite situații în care virusul poate fi o amenințare pentru copii.

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani se pot imuniza cu serul Moderna

Platforma de programare pentru vaccinarea anti-COVID-19 permite de astăzi şi înscrierea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani şi care optează pentru imunizarea cu serul produs de compania Moderna, comunică Rador.

Înscrierea la programare se poate realiza prin intermediul conturilor părinţilor, tutorilor sau aparţinătorilor legali.

De mâine, ei se vor putea vaccina şi fără programare, în orice centru, în cabinetele medicilor de familie unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton sau vaccinare din maşină organizate la nivel naţional. Adolescenţii vor primi două doze de vaccin, la un interval de 28 de zile.

De ce este recomandată vaccinarea în cazul copiilor?

„Şi copiii prezintă un risc potențial de a dezvolta infecția cu SARS-CoV-2,  chiar dacă majoritatea cazurilor sunt asimptomatice sau ușoare. Totuși, au fost înregistrate și cazuri de sindrom inflamator multiplu sever la copil ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2.

Studiile care au fost făcute pentru a demonstra imunogenitatea și siguranța vaccinului la această categorie de vârstă, până la momentul autorizării, au adus argumente că vaccinul dă o imunitate de 100% și sunt publicate rezultatele acestui studiu pe care s-a bazat autorizarea, iar în momentul de față, exact ca și în cazul adulților, sigur că se urmăreşte în timp să se înregistreze toate situațiile sau toate circumstanțele care sunt legate de copiii vaccinaţi la această categorie de vârstă.

Oricum, el este recomandat pe de o parte pentru ca aceşti copii să nu dezvolte infecția cu SARS-CoV-2, pentru că pot să apară rar, dar pot să apară forme cu gravitate mai mare decât ușoară sau medie, iar pe de alta parte copiii infectați pot transmite virusul și în această circumstanță, gândindu-ne la ținta de asigurare a imunității colective, sigur că și copiii fac parte din comunitate și au importanţă în asigurarea acestei imunități colective”, susține președintele Societății Române de Epidemiologie, profesor doctor Doina Azoicăi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel