Diabetul zaharat este o boală cronică, o boală pe care pacientul o are toată viața sa. Din păcate, de cele mai multe ori, după câțiva ani, diabetul zaharat duce la apariția unor complicații grave, una dintre ele fiind nefropatia diabetică. Mai exact, specialiștii spun că o treime dintre bolnavii cu diabet fac nefropatie diabetică. Dacă această nu este bine gestionată se va ajunge la dializă.
Nefropatia diabetică, spun medicii, este o complicație gravă a diabetului zaharat, care apare atât în diabetul de tip 1, cât și în diabetul zaharat de tip 2.
Specialiștii susțin că în ultimii ani s-a observat o creştere importantă a numărului de pacienţi cu diabet zaharat în centrele de dializă (cu aproximativ 15-20% pe an). Acest fapt se explică prin creşterea numărului de pacienți cu diabet dar și creşterea capacităţii de dializă în ţările dezvoltate.
Nefropatia diabetică este determinată de apariția anumitor leziuni la nivelul rinichilor și de o concentrație mare de glucoză în sânge, care afectează buna funcționare a nefronului – unitatea de filtrare a rinichilor. Astfel, pentru a nu se ajunge la astfel de complicații, sau mai corect spus, pentru a reuși ca acestea să fie amânate câți mai mulți ani, este extrem de important ca pacientul să reușească să-și mențină tensiunea arterială dar și nivelul glicemiei în limitele normale. De asemenea, periodic trebuie ca pacientul să-și facă anumite teste de urină. Practic, să aibă loc o bună gestionare a bolii de fond. Chiar dacă s-a instalat nefropatia diabetică se mai poate amâna stadiul final, adică acela al dializei, printr-un bun control al nivelului glicemiei în sânge, prin dietă dar și prin controlul tensiunii arteriale.
Medicii atrag un semnal de alarmă și spun că nefropatia diabetică este, la nivel global, principala cauză de insuficiență renală cronică, iar pacientul ajunge la dializă.
Totodată, medicii atrag atenția asupra faptului că boala renală care este asociată diabetului zaharat, de regulă, evoluează silențios, de cele mai multe ori până când ajunge într-un stadiu avansat.
Microalbuminuria este cel mai important test efectuat în practică medicală, testul care permite diagnosticul afectării renale încă de la debutul ei.
Principalele simptome sunt:
Ce trebuie făcut după ce a fost depistată nefropatia diabetică:
Pacientul va fi instruit de medicul specialist să urmărească anumite reguli de viață care pot duce la încetinirea progresiei acestei complicații. Astfel, este esențial ca acesta să renunțe la fumat. Sunt studii care arată că renunțarea la acest viciu poate reduce riscul de progresie a nefropatiei diabetice cu până la 35%. Trebuie să aibă o tensiune de până în 130/80 mmHg și să respecte tratamentul prescris în acest sens. Să renunțe la sedentarism și dacă are probleme de obezitatea este indicat să slăbească cât mai repede. De asemenea, este indicată o dietă hiposodată, hipoproteică dar cel mai bine regimul alimentar este bine să fie discutat cu medicul diabetolog. Totodată, pacientul trebuie să aibă un bun control glicemic.
Specialiștii susțin că tratamentul aferent nefropatiei diabetice constă din medicație cu rol în protejarea funcțiilor rinichilor dar și pentru scăderea tensiunii arteriale. În literatura de specialitate sunt descrise 5 stadii ale bolii renale, cel mai grav fiind ultimul când se instalează insuficiența renală. Aceasta necesită dializă și la final, ca viața bolnavului să fie salvată este necesar transplantul renal.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…