Medicul Mihaela Leventer trece în revistă câteva metode de îngrijire a podoabei capilare.
– Ce produse de îngrijire considerați că sunt cele mai potrivite, pe categorii de vârstă?
– În urma cu 100 de ani, săpunul era singurul produs folosit pentru spălat, iar diverse uleiuri, uneori amestecate cu soluție de săpun, erau folosite doar pentru masajul scalpului. Șamponul ca produs individual a fost impus în jur de 1914, când a apărut prima reclamă și a devenit un imens succes abia după 1930. Piața de cosmetice s-a diversificat imens și acum avem produse după fiecare tip de păr, dar și unele cu ingrediente terapeutice.
– Sunteți de acord cu tratamente gen ou, oțet diluat cu apă sau zeamă de lămâie cu apă pentru a elimina îngrășarea părului?
– Produsele naturale sunt uneori indicate și ajută. Masca cu gălbenuș de ou, ulei de ricin, alcool poate fi folosită de persoanele cu sensibilitate a scalpului și cu deteriorare a firului de păr. Clătirea părului cu oțet sau zeamă de lămâie degresează și fixează culoarea părului. În căderile de păr mai intense, pe timpuri, se folosea masajul cu gaz. Toate aceste leacuri băbești sunt mirositoare, uneori iritante sau greu de îndepărtat de pe firele de păr.
– Ce alte soluții de tratare recomandați?
– Varianta cosmetică e ușor de utilizat și de clătit, catifelează pielea sau o degresează, nu deteriorează părul, ci, adesea, îl repară. Trebuie să știți că firele de păr sunt niște tije formate din celule moarte așezate concentric. Părul poate fi tuns, pieptănat, vopsit și coafat fără să-i producem suferință. Uneori, tijele acestea se despică sau se exfoliază marginal ca așchia de lemn și pot fi reparate prin uilizarea unor șampoane. Sunt utile atât produsele de mass-market, cât și cele dermocosmetice.
– Și contra mătreții ce ar trebui folosit?
– Pentru probleme specifice se recomandă produsele din farmacii, pentru că acestea pot conține ingrediente terapeutice în concentrații mici, care ajută mai mult în tratament. De exemplu, pentru dermatita seboreică (mătreață, mâncărimi ale scalpului), se utilizează sulfură de seleniu care este keratolitică sau ketoconazolul, care este un medicament antimicotic. Recent, a fost lansată o atenționare în legătură cu utilizarea medicamentului sub formă de tablete, pentru că este puternic hepatotoxic, dar nu există nicio dovadă că utilizarea substanței în șampoane ar avea absorbție prin piele. Ea acționează local împotriva ciupercii care generează mătreața.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…