Sari la conținut

De la importanța transfuziei de sânge la nutriție – totul despre arsurile majore

Tragedia din club Colectiv, care a lăsat victime focului peste 140 de tineri putea fi evitată foarte ușor, însă răul a fost făcut. În nebunia nopții medicii i-au trimis pe tineri cu ambulanțele la spital. Unii dintre ei erau carbonizați și aveau arsuri pe aproape întreaga suprafață a corpului. Iată care este importanța transfuziei de sânge și care sunt etapele prin care trece pacientul cu arsuri

Tratamentul în spital

Mai întâi se evaluează starea pacientului și de la caz la caz, se îndepărtează zonele arse cu bisturiul, repararea chirurgicală prin grefe sau autogrefe(țesuturi de piele care se prelevă dintr-o altă parte a organismului pacientului), apoi se trece la partea de cicatrizare, cea mai lungă și dureroasă etapă din viața unui pacient care a suferit arsuri majore.

Cicatrizarea poate fi grăbită cu ajutorul băilor de ser fiziologic, a masajelor, dar trebuie avută grijă în special la rata de infecție foarte mare. Pacientul trebuie să stea într-un mediu steril, deoarece, arsurile scad imunitatea organismului, iar infecțiile îl pot ataca foarte repede. De asemenea, se administrează și antibiotice care să îl protejeze de posibilele infecții cu bacterii, fungi etc.

Transfuzia

Arsurile distrug țesuturile și cauzează o scădere drastică a hemoglobulinei, de aceea, transfuziile de sânge sunt importante pentru pacienții care au suferit arsuri. De asemenea, în timpul operației este nevoie de sânge, dar și în cazul în care se încearcă resuscitarea din cauza pierderii de plasmă.

Nutriția

Pacientul care a suferit arsuri majore intră într-o stare catabolică, iar acesta trebuie adus într-o stare anabolică, adică, de formare a noi țesuturi. Cu ajutorul nutriției noi ne hrănim organismul, dar se formează noi țesuturi(se elimină celulita), se formează mușchi și se întăresc oasele. Nutriția este foarte importantă, iar pacientului ars îi trebuie administrate mixturi bogate în proteine, acizi grași, minerale și vitamine. Dacă hrănirea normală nu este disponibilă se recurge la perfuzii.

 

 

 

 

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel