Categories: Ştiri sănătate

De la diabet la cancer pulmonar. Ce boli trădează aspectul fizic

Forma şi culoarea ochilor, aspectul tenului şi forma urechilor pot indica existenţa multor boli, de la anemie şi colesterol crescut la cancer de piele.

Pleoape căzute – afecţiuni posibile: paralizie facială, cancer pulmonar

Pleoapele căzute pot fi semnul paraliziei faciale, ce apare din cauza unui virus herpetic ce blochează semnalele pe care creierul le trimite muşchilor feţei. Mai rar, pleoapele căzute pot indica un cancer la plămâni.

Ochi roşii – afecţiuni posibile: alergie, hipertensiune, inflamarea irisului

Ochii roşii indică de cele mai multe ori alergii sau conjunctivite. Altă cauză poate fi inflamarea irisului, simptom al spondilitei anchilozante. „Uneori, tensiunea arterială mărită provoacă spargerea vaselor mici de sânge de la nivelul ochiului”, explică oftalmologul Mircea Filip.

Zbaterea ochiului – afecţiuni posibile: stres, scleroză multiplă

Stresul este principala cauză a spasmelor muşchilor pleoapei. „Zbaterea persistentă a ochiului timp de câteva zile sau săptămâni poate indica o afecţiune a sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă”, explică neurologul Stokes Lampard, citat de dailymail.co.uk.

Cercuri în jurul irisului – afecţiuni posibile: colesterol mărit

Cercurile albe din jurul irisului, partea colorată a ochiului, sunt un semn binecunoscut al nivelului ridicat al colesterolului. Cercurile maronii apărute în jurul irisului sunt un semn al bolii Wilson, adică un exces de cupru în organism. „Cuprul distruge ţesuturile şi induce stări de confuzie”, a mai spus neurologul citat.

Pleoape palide – afecţiuni posibile: anemie

Atunci când pleoapa inferioară este palidă, nu roşiatică, poate fi vorba de anemie, ca urmare a deficitului de fier. O simplă analiză de sânge poate confirma boala.

Boli citite pe faţă

Riduri – afecţiune posibilă: osteoporoză

Ridurile faciale pot trăda osteoporoza, arată un studiu recent al cercetătorilor de la Şcoala de Medicină Yale. După ce au examinat 114 femei la menopauză, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, au ajuns la concluzia că femeile cu cele mai adânci riduri aveau cele mai fragile oase.

„Oasele şi pielea au ca element comun colagenul. Un nivel scăzut de colagen favorizează apariţia ridurilor şi deterioarea oaselor”, subliniază autorul studiului.

Înroşirea pielii – afecţiuni posibile: lupus, boli de inimă, menopauză

Roşeaţa pielii poate fi semn de lupus eritomatos, afecţiune care provoacă o iritaţie în formă de fluture pe obraji şi nas.

„Cei care suferă de boli cardiovasculare se confruntă cu roşeaţa pielii. Efectul este mai evident pe faţă, deoarece pielea este mai subţire şi vasele de sânge sunt mai apropiate”, explică dr.Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Schimbarea culorii pielii – afecţiuni posibile: bronşită, astm, icter

Boli respiratorii precum bronşita, enfizemul pot colora pielea în galben sau gri, deoarece nu există suficient oxigen în organism.

„Pielea gălbuie poate fi semn de icter, o afecţiune cauzată de acumularea în sânge a bilirubinei (pigmentul hemoglobinei, componentă a sângelui) sau alte afecţiuni hepatice, biliare, chiar cancer gastric”, adaugă dermatologul Clătici.

Buze uscate – afecţiuni posibile: anemie, diabet

Crăpăturile sau rănile la colţul gurii pot fi semnul unei anemii, cauzate de lipsa fierului în organism. Producţia de celule roşii încetineşte, iar rănile se vindecă mai greu. Alte cauze posibile pot fi diabetul sau infecţia locală cu candida.

Faţă umflată, pufoasă – afecţiuni posibile: hipertiroidie, oreion

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (care controlează nivelul de energie consumată de organism) metabolismul este încetinit, ceea ce duce la îngrăşare, inclusiv la nivelul feţei.

Malformaţiile urechii şi cancerul de piele

Urechea răsucită – afecţiuni posibile: cancer de piele

Urechea răsucită sau „conopidă”, aşa cum a mai fost denumită, poate trăda cancer de piele. Tumorile apar sub forma unor noduli albi sau de culoarea pielii.

„Urechea este un loc obişnuit pentru carcinomul celular, cea mai frecventă formă de cancer de piele. Urechea «conopidă» este o malformaţie întâlnită frecvent la jucătorii de box şi de rugby”, exemplifică medicul dermatolog Clătici.

Pliuri pe lobul urechii – afecţiuni posibile: boli de inimă

Pliurile de pe lobul urechii pot semnaliza afecţiuni cardiovasculare, potrivit unui studiu publicat în „British Heart Journal”. „Poate fi vorba despre dilataţie vasculară şi fragilitate sanguină”, adaugă dermatologul.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: