Sari la conținut

De la ce valoare a glicemiei se face insulina? Recomandările medicilor

Insulina diabet
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Insulina diabet

Scopul final al terapiei cu insulină este de a imita nivelurile normale de insulină. Din păcate, terapia actuală de substituție cu insulină poate aproxima doar nivelurile normale de insulină. Terapia cu insulină pentru diabetul de tip 2 variază de la o injecție pe zi la injecții multiple și folosind o pompă de insulină (perfuzie subcutanată continuă de insulină – CSII). Cu cât injecțiile cu insulină sunt mai frecvente, cu atât este mai bună aproximarea nivelurilor naturale sau normale de insulină.

Mai multe despre eliberarea naturală de insulină

Insulina este eliberată continuu din pancreas în fluxul sanguin. Deși insulina este distrusă rapid (5-6 minute), efectul asupra celulelor poate dura 1-1/2 ore. Când corpul dumneavoastră are nevoie de mai multă insulină, nivelul sanguin crește rapid și, invers – când aveți nevoie de mai puțină, nivelul sanguin scade rapid – situația este diferită atunci când aveți diabet și primiți terapie de substituție cu insulină. Odată ce ați injectat o doză de insulină, aceasta va fi absorbită în fluxul sanguin, indiferent dacă aveți nevoie sau nu.

În timpul mesei, puțină insulină este eliberată chiar și atunci când mirosiți sau mestecați mâncarea. Acest lucru vă pregătește corpul să primească cantitatea de zahăr din masă. Apoi, pe măsură ce mâncați și mâncarea este digerată, nivelul zahărului crește, ceea ce provoacă o creștere a insulinei. Nivelurile de insulină cresc rapid și ating vârful în aproximativ 45 de minute până la 1 oră înainte de a scădea înapoi la nivelurile de fundal sau bazale – Situația este diferită atunci când aveți diabet și primiți terapie de substituție cu insulină.

Ce trebuie sa stiti despre glicemie?

Glicemia reprezinta concentratia de zahar (glucoza serica) din sange. In Romania, glicemia este exprimata in miligrame pe decilitru (mg / dl), in timp ce in multe tari europene, este masurata in milimoli pe decilitru (mmol / dl).

Glicemia se numara printre cei mai importanti parametri sanguini care trebuie masurati, deoarece un nivel anormal poate provoca probleme grave de sanatate.

Valori glicemie

Valorile zaharului din sange reprezinta un ghid de referinta pentru gestionarea diabetului. Cele mai multe scheme de tratament pentru diabet vizeaza mentinerea zaharului din sange la un nivel cat mai aproape de normal.

Glicemie normala (adulti si copii)

Nivelul zaharului din sange se afla intr-o continua fluctuatie si se modifica pe tot parcursul zilei. In mod evident, glicemia are cel mai scazut nivel dimineata sau dupa o perioada mai lunga fara hrana. Apoi, nivelul zaharului din sange creste in timpul si dupa mese, pe masura ce organismul digera alimentele.

Glicemia poate creste din mai multe motive. Printre factorii declansatori se numara:

  • o masa copioasa
  • alte afectiuni
  • lipsa activitatii fizice
  • stresul
  • neadministrarea medicamentelor pentru diabet

Glicemie normala – adulti

Pentru adultii sanatosi, glicemia este cuprinsa in intervalul 74-106 mg/dl, dimineata, inainte de masa.

Glicemie normala – copii sub 6 ani

In cazul copiilor mai mici de 6 ani, o glicemie normala variaza intre 60 si 100 mg/dl.

Glicemie normala – copii 6-12 ani

Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, o glicemie normala inainte de masa, dimineata, este de 60-100 mg/dl.

Glicemie normala – copii 13-17 ani

De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani au o glicemie normala de 60-100 mg/dl dimineata, inainte de masa, si de cel mult 180 mg/dl in timpul zilei.

Glicemie mare (hiperglicemie)

O anumita cantitate de zahar din sange este produsa de ficat si muschi, insa cea mai mare parte provine din alimentele si bauturile care contin carbohidrati. Organismul elibereaza insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange la o valoare optima. Insulina este un hormon care le transmite celulelor corpului sa preia glucoza si sa o depoziteze.

In cazul in care organismul, prin intermediul pancreasului, nu produce suficienta insulina sau daca insulina nu functioneaza corect, nivelul glicemiei creste, cauzand hiperglicemie. O glicemie marita poate provoca probleme de sanatate.

Glicemie mica (hipoglicemie)

Glicemia scazuta, cunoscuta si sub denumirea de hipoglicemie, poate reprezenta o problema periculoasa de sanatate. Scaderea nivelului de zahar din sange poate aparea la persoanele diabetice care iau medicamente care cresc nivelul de insulina in organism.

Glicemia poate scadea daca aceste persoane iau prea multe medicamente, sar peste anumite mese, mananca mai putin decat de obicei sau fac exercitii fizice mai intense decat in mod normal.

De la ce valoare a glicemiei se face insulina?

O femeia care isi face insulina
Sursă foto: Shutterstock

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au nevoie de insulina in anumite situatii. Astfel, exista persoane care necesita temporar tratament cu insulina, de exemplu doar la descoperirea bolii, pana la echilibrarea glicemiei, sau in conditiile unor afectiuni acute severe, precum infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, infectii severe, pneumonie, interventii chirurgicale. Pentru aceste persoane, tratamentul cu insulina este de cele mai multe ori temporar si instituirea lui, precum si intreruperea acestuia trebuie decise impreuna cu medicul diabetolog.

Pentru persoanele cu o vechime a diabetului de peste 10 ani (uneori chiar mai putin), cu valori ale glicemiei constant peste 200 mg/dl, imposibil de stapanit cu medicatie antidiabetica orala, cu complicatii importante ale diabetului (retinopatie severa, insuficienta renala, ulcer neuropat) sau cu alte afectiuni care contraindica tratamentul cu antidiabetice orale sau necesita precautii importante, precum ciroza hepatica, insulinoterapia ramane singura optiune de tratament a diabetului, potrivit Sprijin pentru Diabet.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel