De la ce îți apar vânătăi peste noapte. Pot fi un semn de alarmă

Ai observat că ai vânătăi pe corp, apărute din senin? Vânătăile apar atunci când sângele este prins sub piele, de obicei în urma unei lovituri care deteriorează vasele de sânge mici. Cu toate acestea, nu toate vânătăile au o explicație simplă.

Deși, vânătăile apărute din senin nu înseamnă neapărat că o persoană are o afecțiune medicală, ar putea fi necesar totuși să discutați cu un medic.

Majoritatea vânătăilor nu sunt un motiv de îngrijorare și se vor vindeca în câteva săptămâni. Cu toate acestea, vânătăile apărute fără un motiv aparent, pot fi un simptom al unei afecțiuni. Vânătăile de pe trunchi, spate sau față necesită o atenție sporită.

”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică medicul Valerian Ciubotaru, flebolog la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.

De ce te învinețești ușor

Există anumiți factori care te pot face mai predispus la învinețire. Iată care pot fi:

  • Vârsta: adulții mai în vârstă sunt mult mai predispuși la vânătăi. Pielea devine mai subțire și mai puțin flexibilă, în special în spatele brațelor. Vasele de sânge își pierd elasticitatea și se rup mult mai ușor;
  • Sexul: Femeile tind să învinețească mai ușor decât bărbații. Deși, nu există dovezi medicale concludente cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, femeile au pielea mai subțire, așa că se învinețesc mai ușor;
  • Genetica: poți avea o predispoziție către învinețire din familie. De exemplu, boala von Willebrand este o tulburare ereditară în care sângele nu se coagulează corespunzător. Acest lucru duce la apariția unor vânătăi. Cu toate acestea, afectează doar aproximativ 1% din  populația Statelor Unite.

Vânătăi apărute din senin, posibile cauze

Învinețirea inexplicabilă este foarte frecventă și se vindecă relativ repede. Cu toate acestea, dacă o vânătăi persistă, se modifică în dimensiune sau arată neobișnuit, poate exista o afecțiune de bază sau alți factori declanșatori.

Medicamente și suplimente

Medicamente precum anticoagulantele, antiinflamatoarele nesteroidiene și corticosteroizii reduc capacitatea sângelui de a se coagula. Acest lucru poate duce la apariția vânătăilor.

Unele studii sugerează că anumite suplimente alimentare – cum ar fi uleiul de pește, usturoiul și ginsengul – pot fi, de asemenea, factori declanșatori pentru sângerări și vânătăi.

O tulburare de coagulare a sângelui

Tulburările de coagulare subiacente – cum ar fi hemofilia, trombocitopenia sau deficiența factorului V – pot provoca vânătăi.

Hemofilia este o afecțiune genetică ce presupune lipsa factorului de coagulare VIII sau IX, ceea ce duce la vânătăi excesive. Este o afecțiune rară care afectează mai ales bărbații.

Persoanele cu trombocitopenie imună au un număr scăzut de trombocite, iar vânătăile pot apărea fără niciun motiv. Trombocitele sunt celule care ajută sângele să se coaguleze și să oprească sângerarea.

Deficitul de factor V este o tulburare rară de sângerare în care lipsește factorul de coagulare a proteinelor V. Acest lucru împiedică coagularea sângelui. Simptomele pot apărea la orice vârstă, dar cele mai grave cazuri tind să apară în timpul copilăriei.

Alte simptome frecvente ale unei tulburări de coagulare includ:

Infecţii

Sepsisul sau septicemia este o infecție care provoacă acumularea de toxine în sânge sau în țesuturi. Persoanele cu sepsis dezvoltă adesea mici pete de sânge sub piele. Fără tratament, acestea pot crește în dimensiune, se pot uni și pot forma vânătăi mai mari.

Septicemia necesită tratament de urgență.

Deficiențe de vitamine

O dietă săracă în nutrienți poate afecta sănătatea în mai multe moduri negative, iar deficiențele de vitamine pot contribui la apariția vânătăilor. Unele deficiențe includ deficitul de vitamina C și deficitul de vitamina K.

Necesară pentru producerea de colagen, creșterea sistemului imunitar și menținerea activității antioxidante, vitamina C este versatilă și vitală pentru sănătate. De asemenea, elimină radicalii liberi dăunători care pot duce la degenerescența țesuturilor și la apariția vânătăilor.

Rezultatul deficitului extrem de vitamina C este scorbutul, care duce, de asemenea, la sângerarea gingiilor, pierderea unghiilor și a dinților și insuficiență cardiacă.

Deficitul de vitamina K poate contribui la sângerări semnificative, la o dezvoltare slabă a oaselor și la boli cardiovasculare. Este rară la adulți, dar apare, în general, în perioada neonatală.

Cu toate acestea, administrarea de anticoagulante și antibiotice care interferează cu producția de vitamina K poate cauza deficiențe.

Afecțiuni hepatice sau renale

Când ficatul este deteriorat, acesta nu mai produce proteinele necesare pentru coagularea sângelui. Vânătăile pot fi un simptom al cirozei hepatice. În acest caz, pot apărea și alte simptome precum: oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale și greață.

O persoană care suferă de o boală renală se învinețește ușor din cauza pierderii elasticității pielii.

Medicamentele pot împiedica, de asemenea, procesul de coagulare a sângelui și pot inhiba funcția trombocitelor. Echimoza, care apare atunci când sângele se scurge dintr-un capilar rupt în țesutul înconjurător, este frecventă și necesită un plan de tratament preventiv.

Oricine suspectează boli de ficat sau rinichi ar trebui să consulte un medic.

Alte cauze

Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și terapia țintită, pot duce, de asemenea, la vânătăi. Acest lucru se datorează faptului că scad cantitatea de trombocite din sânge.

Vânătăile ușoare și sângerările sunt simptome frecvente ale leucemiei. În general, vânătăile apar pe spate, picioare și mâini. Un alt indiciu al unei posibile leucemii este apriția mai multo vânătăi fără nicio cauză aparentă. Vânătăile care persistă sunt un alt motiv de îngrijorare.

Sindromul Bernard-Soulier este o tulburare rară de coagulare a sângelui. Persoanele cu această afecțiune se învinețesc ușor.

Sindromul Gardner-Diamond este o afecțiune în care apar vânătăi dureroase și neașteptate, în principal pe brațe, picioare sau față. Boala afectează, mai ales, femeile care au o tulburare de sănătate mintală sau se confruntă cu stres emoțional. Managementul implică, de obicei, un tratament psihiatric.

Când să mergi la medic

Vânătăile sunt adesea inofensive, dar uneori pot indica o afecțiune care necesită tratament medical.

De exemplu, o persoană ar trebui să se prezinte la medic dacă:

  • vânătăile apar fără un motiv aparent și nu se vindecă în câteva săptămâni;
  • vânătăile apar în locații neobișnuite, cum ar fi trunchi, spate sau fața;
  • există un număr de vânătăi într-o anumită zonă sau un grup împrăștiat pe diferite părți ale corpului;
  • apar vânătăi recurente;
  • vânătăile apar cu alte simptome, cum ar fi oboseala, greața sau o temperatură ridicată.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

10 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

40 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: