Din cuprinsul articolului
Procurorul general al României, Alex-Florin Florența, a oferit duminică primele concluzii ale anchetei cu privire la cauzele exploziilor de la stația GPL din Crevedia.
Acesta a prezentat într-o conferință de presă firul desfășurării incidentului soldat cu 2 morți și 56 de răniți, așa cum rezultă în acest moment din probatoriul administrat.
„Firma respectivă figurează cu 25 de puncte de lucru în întreaga țară. În Crevedia are un punct de lucru. A avut autorizație de incendiu până în 2020 (…). A fost constatate unele nereguli la sociateta de lucru la momentul respectiv.
În data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazați la acel moment în dimineața zilei patru angajați ai societății, angajați de origine nepaleză, angajați ai firmei dar figurând scriptic angajați la alte puncte de lucru decât cel în care se aflau.
În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea spațiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia unde găsește parcate două cisterne goale, fără cap de livrare. În intervalul 12:00-14.00 au sosit din cursa de livrare alte 2 autocisterne care au fost parcate pe marginea șoselei în diferite poziții din apropiere.
În jurul orei 18:00 a apărut o a treia autocisternă încărcată cu gaz care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente acolo. Șoferul i-a explicat angajatului d ela punctul de lucru că avea o problemă la mașină, justificând faptul că avea o roată blocată, motiv pentru care a acționat să transfere gazul din acea cisternă într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru. Sens în care a cerut să discute cu șoferul respectivei cisterne care se afla în clădirea d ebirouri.
Sursă de foc deschis în timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în cealaltă
Cei doi șoferi se întâlnesc, ambii angajați ai societății și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiții care nu sunt pe deplin elucidate pentru că cercetarea la fața locului nu este pe deplin finalizată, sub cisterna în care era alimentată, încărcat gazul a apărut o sursă de foc.
Angajatul punctului de lucru remarcă acest aspect și a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor patru angajați nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu ei în stradă, el încercând cu cei patru să oprească traficul care se desfășura în proximitate, temându-se de un potențial incident major, în timp ce cei doi șoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule încercând să stingă incendiul.
La scurt timp după ce ies în stradă în tentativa aceasta de oprire a autoturismelor are loc prima explozie, o explozie foarte puternică, despr ecare martorii spun că a împins flăcările până în stradă șic are a produs primele victime”, potrivit sursei citate de b1.ro.
Într-un interval de circa o oră încep să își facă apariția la fața locului diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri care încep să securizeze zona, încercând să facă acea intervenție de eliminare a incendiului și a sursei de risc.
Imediat, ulterior acestui moment, are loc cea de-a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima și care duce la numărul mai mare de victime și la avarierea severă a bunurilor din jur, inclusiv a două imobile.