De la candidoză bucală la cancer oral sau sifilis. Ce pot anunța petele albe pe limbă

Pete albe pe limbă. Atunci când limba este sănătoasă, aceasta are culoarea roz și nu prezintă crăpături sau pete. Pe suprafața limbii se pot observa mici proeminențe, numite papile gustative, acestea au rolul de a oferi simțul gustului.

Cauzele care duc la schimbarea culorii limbii pot fi diverse și diferite pentru fiecare persoană în parte. Fie că vorbim despre o igienă orală necorespunzătoare, despre boli generale ale organismului, ori despre vicii precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, trebuie să știm că toate acestea reprezintă factori de risc pentru apariția afecțiunilor de la nivelul limbii. Orice modificare care apare la nivelul limbii poate indica existența unor afecțiuni orale sau chiar a unor boli grave, cum ar fi cancerul oral, potrivit stomatologilor de la clinicile Leahu. 

Leucoplazia

Aceasta reprezintă o afecțiune ce se manifestă prin apariția unor pete albicioase dure pe suprafața interioară a obrajilor, de-a lungul gingiilor și pe suprafața limbii. Cauzele care pot duce la această afecțiune pot fi consumul de tutun și de alcool, ori acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi piercingurile orale.

Este foarte important să știm că leucoplazia este o afecțiune care nu pune în pericol viața, însă atunci când nu este tratată cu seriozitate se poate transforma în cancer oral.

Cancer oral

Leziunile precanceroase sau canceroase se pot manifesta sub forma unor pete albe pe limbă şi sunt asociate cu pierderea în greutate, durere, sângerare, dificultăţi în a mânca, înghiţi, vorbi. Cele mai multe cazuri de cancer oral sunt cauzate de fumat, de consumul de alcool în exces sau de anumite boli care afectează sistemul imunitar, precum SIDA.

Candidoza bucală

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care duce la apariția colorațiilor albe în interiorul cavității orale este candidoza bucală. În unele cazuri, se poate resimți durere în timpul înghițirii, ori apariția gustului neplăcut. Această infecție a cavității bucale poate fi cauzată de o ciupercă numită candida albicans.

Cauzele care pot duce la apariția candidozei bucale sunt igiena orală deficitară, fumatul, tratamentul prelungit cu anumite medicamente sau chiar stresul. De asemenea, unele boli generale ale organismului, de exemplu: cancerul sau infecția cu virusul HIV, ori imunitatea scăzută sau dereglările secreției de saliva pot reprezenta factori de risc pentru apariția candidozei bucale.

Lichenul plan

Aceasta este o afecțiune ce duce la apariția unor ramificații de culoare albă pe suprafața limbii. Gingiile dureroase și rănile din interiorul gurii sunt alte simptome ale acesteia. Lichenul plan este considerat de către anumiți medici o boală autoimună, necontagioasă, care de cele mai multe ori nu necesită un tratament. Cu toate acestea, este foarte importantă monitorizarea regulată de către medicii stomatologi deoarece aceasta este o afecțiune cu potențial de malignizare.

Sifilis

Este o boală cu transmitere sexuală care apare cel mai adesea în urma sexului oral neprotejat cu o persoană care manifestă simptome de sifilis genital. Primele leziuni apar de regulă după 10 şi până la 90 de zile de la expunere şi arată ca nişte mici zone ulceroase cu culoare alb-gălbuie pe limba şi în toată cavitatea orală.

Infecţie cu Streptococcus Pyogenes – este o infecţie bacteriană care se manifestă prin pete albe pe limba roşie sau pete roşii pe limba albă.

Ce trebuie să faci când observi aspectul alb al limbii

La fel ca orice altă afecțiune ce apare la nivelul cavității orale, bolile asociate limbii albe trebuie diagnosticate doar de către medici. Chiar dacă limba albicioasă este singurul simptom pe care îl observi și nu te confrunți cu durere, atunci când problema persistă, este necesar să mergi la medicul stomatolog.

Atunci când apar și alte simptome, de exemplu: senzația de arsură la nivelul limbii, răni pe suprafața acesteia, ori dificultăți de înghițire și mestecare, este recomandat să mergi cât mai devreme la medicul stomatolog.

Recent Posts

Secretul din buletinul românilor. Ce reprezintă, de fapt, ultima cifră din CNP

Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…

23 de minute ago

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot

Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…

38 de minute ago

Klaus Iohannis, mesaj scurt pentru români în ziua alegerilor: „Să poftească toţi la vot!” Prezența la urne până la ora 9.00

19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…

53 de minute ago

La ce oră se închid secțiile de votare. Azi, 24 noiembrie, se votează pentru prezidențiale

La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…

o oră ago

Mihai Voropchievici dezvăluie cele patru zodii cu noroc la bani la final de an. „Își îndeplinesc visurile financiare! Să joace la loto!”

Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…

o oră ago

Zi neagră în muzica românească! S-a stins din  viață o legendă a muzicii folk, la doar 65 de ani

Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…

2 ore ago

Citeste si: