Din cuprinsul articolului
Premierul Marcel Ciolacu, anunță că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, va fi modificat și plafonul peste care sunt impozitate pensiile, prag care acum este de 2.000 de lei.
Premierul Ciolacu spune că este nevoie de o corecție a plafonului peste care se impozitează pensiile. Surse politice vorbesc despre introducerea unei soluții fiscale prin care și cei cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei să fie scutiți de impozitul de 10%. Dacă măsura se va aplica, acești oameni vor avea pensia mai mare cu maximum 100 de lei (10% din diferența de 1.000 de lei de la 2.000 la 3.000, respectiv suma impozitată).
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiți indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp știm foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecție și la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei … Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Ciolacu, la Realitatea Plus.
În urma declarației premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia din toamnă se va modifica şi plafonul de la care se impozitează pensiile, ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a făcut o serie de precizări.
Oficialul a declarat marți că pentru ministerul său este prioritară recalcularea pensiilor după noua formulă, iar în ceea ce priveşte modificarea pragului de 2.000 de lei de la care se impozitează pensiile a menţionat că această problemă ţine şi de Ministerul Finanţelor.
„În momentul acesta prioritatea noastră este să facem recalcularea după noua formulă în care se ţine cont de punctele de contributivitate, de punctele de stabilitate şi de perioadele de contributivitate neasimilate.
Dar în ceea ce priveşte impozitarea pensiilor, această soluţie ţine nu doar de Ministerul Muncii, ţine şi de Ministerul Finanţelor, iar în momentul acesta prioritatea noastră este creşterea pensiilor de la 1 septembrie, datorită recalculării”, a afirmat ministrul Simona Bucura-Oprescu, fiind întrebată de jurnalişti despre modificarea pragului de 2.000 de lei pentru impozitarea pensiilor.
Aceasta a precizat că vor beneficia de creşteri semnificative ale pensiilor persoanele care „au stagii de cotizare mai lungi”, respectiv mai mari de 25 de ani.
„Legea 363 din 2023 încurajează munca şi îi recompensează pe cei care au muncit mai mult, prin punctele de stabilitate. Este evident, cei care vor avea stagii de cotizare mai mici nu vor avea aceleaşi beneficii”, a adăugat ministrul Muncii.
Totodată, ea a fost întrebată dacă din septembrie vor mai exista în România pensii de 400-500 de lei.
„În acest moment în România nu există pensii de 400-500 de lei. În 2023 am avut pensia minimă, indemnizaţia minimă socială, de 1.125 de lei. În 2024, pensia minimă este de 1.281 de lei. Prin urmare, astăzi nu avem în România niciun pensionar, nicio persoană în sistemul de pensii care să aibă un cuantum mai mic de 1.281 de lei”, a mai răspuns ministrul Muncii.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…