Categories: Ştiri sănătate

Scăderea prețurilor va duce la dispariția a peste o sută de medicamente. Vezi ce bolnavi vor fi afectați!

Ieftinirea unor medicamente, cu 35%, de la 1 iulie, zdruncina iar piata de profil. Importatorii si producatorii spun ca dispar inca 123 de medicamente, dar inca nu se stie exact care vor fi acestea.

De o jumatate de an, scaderea fortata a preturilor ii afecteaza mai ales pe bolnavii cardiaci, cei diagnosticati cu probleme neurologice sau cancer. Multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai gasesc si este de asteptat ca, de la 1 iulie, criza sa se adanceasca.

„In acest moment lipsesc 10-12 medicamente in patologia oncologica. Tratamente intrerupte la pacientii cu cancer, ceea ce inseamna recidiva sau chiar deces”, sustine Cezar Irimia presedintele Asociatiei Bolnavilor de Cancer.

Ziare.com a stat de vorba cu Calin Galaseanu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), pentru a afla de ce dispar aceste medicamente de pe piata si care ar putea fi consecintele pentru pacientii care au nevoie de ele. Afla din interviul de mai jos ce bolnavi ar putea fi afectati de disparitia medicamentelor.

S-a anuntat ca de la 1 iulie, odata cu scaderea preturilor la medicamente, 123 de medicamente vor iesi de pe piata. Despre ce medicamente este vorba si de ce se intampla astfel?

Metodologia actuala de calcul al preturilor la medicamente impune, prin articolul 81, referentierea pretului medicamentelor originale la pretul celor generice. Astfel, pretul medicamentelor originale iesite de sub patent va cobori cu 35% sub pretul minim european anterior impus prin politica de preturi, ceea ce poate duce la disparitia a 123 de medicamente noi de pe piata.

Cei mai afectati vor fi pacientii care sufera de boli cardiovasculare. 28 dintre medicamentele care ar putea disparea de pe piata la data de 1 iulie sunt destinate tratarii afectiunilor cardiovasculare.

Alte 19 medicamente sunt pentru tratarea afectiunilor neurologice, 8 pentru afectiuni endocrinologice, 7 pentru afectiuni respiratorii, 6 pentru medicamentele oncologice.

Totodata, stim ca in Romania pretul unui medicament este stabilit la minimul european. In mod similar, pretul unui medicament din alte tari este stabilit conform unei metodologii din care face parte si Romania. Astfel, prin aceasta scadere de preturi in Romania, este afectata politica de preturi si din alte piete, ceea ce poate determina o companie, conform unor principii comerciale de baza, sa retraga acel medicament din piata care determina riscul.

Cand va fi cunoscuta aceasta lista si cine o va face publica?
ARPIM, fiind asociatia reprezentativa pentru 29 de companii producatoare de medicamente originale, nu poate realiza o centralizare a acestor medicamente.

Notificarile privind retragerea unor medicamente de pe piata, conform legislatiei in vigoare, se transmit reprezentantilor Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Vorbim despre medicamente care au sau nu inlocuitor?
Aproximativ 55 din cele 123 de medicamente care pot disparea de pe piata au intre 1-3 alternative generice. Insa este important de subliniat ca unele dintre aceste alternative generice, desi listate in CANAMED, nu sunt disponibile pe piata.

Politica celui mai mic pret impusa in anul 2008 a transformat piata romaneasca intr-o piata sursa pentru exporturile paralele. Astfel, multe dintre medicamentele din Romania, in contextul liberei circulatii a marfurilor in spatiul european, au fost reexportate in tari unde pretul este mai mare.

Ce numar de pacienti va fi afectat?

Din estimarile studiului efectuat de o companie de consultanta pentru ARPIM, 800.000 de pacienti ar putea fi afectati de disparitia celor 123 de medicamente de pe piata.

Ce pot face pacientii care au incluse in schemele de tratamente medicamente fara inlocuitor?
Situatia pentru pacienti este una deosebit de grava. Inca din momentul in care articolul 81 a fost propus de autoritati pentru a fi inclus in metodologia de preturi, atat noi, cat si reprezentantii asociatiilor de pacienti si ai operatorilor de pe lantul de distributie am atras atentia asupra impactului negativ pe care o astfel de reglementare il va avea asupra accesului pacientilor la medicamente.

Solutia pentru pacienti este in mana autoritatilor, care trebuie sa se asigure ca disparitia unui medicament poate fi suplinita in cel mai scurt timp.

Trebuie avut in vedere ca productia unui lot de medicamente pentru Romania, care sa acopere integral nevoile pacientilor in conditiile disparitiei unui medicament, presupune cateva luni. Iar in aceasta perioada, pacientii, cel mai probabil, nu vor avea acces la tratament.

De obicei, de ce sunt retrase de pe piata romaneasca medicamente?
Asa cum am mentionat, cel mai important aspect care poate determina o companie internationala sa decida retragerea unui medicament dintr-una din pietele pe care este activa este influentarea negativa a celorlaltor piete, ce se referentiaza la pretul respectiv.

La ce tip de medicamente sta foarte prost Romania, in sensul ca acestea sunt greu sau imposibil de gasit, desi, practic, ele sunt pe piata?
Accesul pacientilor la medicamente a ajuns sa fie foarte limitat. Pacientii au dificultati in a gasi in farmacii medicamentele inovatoare iesite de sub patent sau generice, din cauza metodologiei actuale de calcul al preturilor la medicamente.

Totodata pacientii nu au acces la medicamente de ultima generatie. Vorbim de tratamente inovatoare, salvatoare de vieti, rezultatul zecilor de ani de cercetare si dezvoltare. Sunt peste 120 de astfel de medicamente care sunt folosite la scara larga in Europa, cu rezultate foarte bune, la care pacientii romani nu au acces.

Autoritatile au facut un prim pas prin faptul ca, dupa o perioada de 6 ani de asteptare, au introdus pe lista de medicamente compensate si gratuite 55 de terapii noi. Insa decalajul in ceea ce priveste accesul la medicamente noi este in continuare foarte mare intre Romania si celelalte state europene.

Se poate previziona in prezent ce tipuri de medicamente ar putea disparea in urmatorii cinci ani, de exemplu?
Daca autoritatile nu iau in considerare revizuirea imediata a metodologiei de calcul al preturilor la medicamente, multe dintre tratamentele existente pe piata pot disparea, dar ste dificil de estimat ce tipuri de medicamente vor disparea si care este numarul lor.

sursa: ziare.com

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

2 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

3 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

3 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

4 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

4 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

5 ore ago

Citeste si: