Sari la conținut

De Halloween, să speriem fricile copiilor! Pshiholog Ileana Ilie Ungureanu: Încurajându-ne copiii să vorbească despre ce simt, îi putem ajuta să-și transforme frica în curaj

Halloween
Sursa foto: Halloween
Cum sa alungam fricile copiilor de Halloween
frica de intuneric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Copiii se tem de separare, de întuneric, de monștri și de doctori

Frica de monștri este adesea alimentată de povești și filme, dar poate fi și o modalitate de a vorbi despre temerile noastre. O propunere ar fi: „Ce zici să facem monștrii prieteni? Putem să inventăm o poveste despre un monstru simpatic care vrea să devină erou și să ajute oamenii! Sau hai să desenăm monștri amuzanți și să le dăm nume haioase!”

Deși nu este specifică Halloween-ului, frica de doctori poate fi și ea accentuată în această perioadă, mai ales dacă cei mici sunt supuși la examene medicale sau vaccinări. În aceste situații, părinții pot spune: „Știu că doctorul poate părea înfricoșător. Și eu am avut momente în care m-am temut. Hai să discutăm despre asta! La doctor, vom avea un plan clar (…)! După ce terminăm, putem merge să mâncăm o înghețată. Asta va face totul mai plăcut.”

De asemenea, părinții pot încuraja copiii să aleagă costume care le plac și care nu îi sperie. Este amuzant să se deghizeze în personaje pozitive sau eroi. În plus, ei pot crea o atmosferă plăcută și distractivă acasă, organizând activități care să aducă bucurie în timpul Halloween-ului, cum ar fi decorarea casei sau pregătirea de bunătăți specifice.

De ce Halloween-ul este asociat cu frica?

Sărbătorit pe 31 octombrie, Halloween-ul își are originile în festivalul celtic Samhain, care marca sfârșitul anului agricol, când se credea că spiritele revin pe pământ. Cu timpul, Halloween-ul a devenit o sărbătoare în care ne întâlnim cu fricile noastre, folosind costume înfricoșătoare și povești de groază pentru a crea o atmosferă de mister.

Deși acest lucru poate fi prea mult pentru unii copii, Halloween-ul oferă și șanse de învățare. Astăzi, această sărbătoare este populară în multe colțuri ale lumii, aducând mister, magie și distracție pentru toate vârstele.

Despre Ilieana Ilie Ungureanu

Ileana Ilie Ungureanu este colaborator Capital, cu 20+ ani de experiență în presă, psiholog clinician în supervizare, cu atestat de liberă practică emis de Colegiul Psihologilor din România, Consilier pentru Dezvoltare Personală și Psihoterapeut integrativ, cu specializare în psihoterapia traumei din perspectivă integrativă, acreditată de Colegiul Psihologilor din România.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel