Sari la conținut

De ce este bine să mâncăm roșii

Roșiile sunt gustoase și bogate în vitamine și alți nutrienți importanți. Efectul lor benefic asupra sănătății se datorează, în principal, datorită conținutului de licopen, un antioxidant puternic care ajută organismul uman în lupta contra distructivilor radicali liberi,  responsabili de apariția mai multor forme de cancer, spre exemplu.

Un alt efect benefic  este acela că protejează pielea, în timpul verii, contra acțiunii agresive a razelor ultraviolete.

 Roșiile sunt pline de nutrienți

– Vitamine și minerale: A, C, E, K, B1 (tiamina), B3 (niacina), B6, colina (complex de vitamine hidrosolubile), calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, fluor, clor, sulf;

– Acizi și amino-acizi: acid folic, acid pantotenic, acid clorogenic și coumaric, alături de betaina;

– Apă;

– Calorii – 26,8 kcal/100 gr;

– Proteine – 1,3 g / 100 gr.

 La ce ne mai ajută roșiile

1. Roșiile contribuie la  menținerea sănătății pielii. Datorită conținutului de beta-caroten are acțiune protectoare asupra dermei, în fața acțiunii nocive a razelor ultraviolete, iar licopenul din conținut încetinește îmbătrânirea celulelor și reduce riscul de apariție a cancerului de piele.

2. De asemenea, ajută la îmbunătățirea masei osoase. Efectul se datorează vitaminelor C și K, care determină regenerarea țesutului osos, dar și licopenului care previne apariția osteoporozei.

3. Roșiile  reduc hipertensiunea arterială. Conțin multe vitamine B și potasiucare reduc tensiunea în arterele mari, prevenind infarctul și atacul cerebral vascular.

4. Reduce riscul de apariție al cancerului și ameliorează efectele fumatului. Mai multe studii au relevat faptul că roșia are un conținut bogat antioxidant, dat de vitaminele A și C, ceea ce reduce mult riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, printre care cel de prostată, cervical, oral, esofabgian, de stomac și de colon. Același conținut antioxidant ajută la curățarea organismului de toxine. Acizii clorogenic și coumaric protejează contra efectelor carcinogene ale fumatului.

5. Reglează nivelul glicemiei și scad colesterolul. Conțin crom, al cărui efectprincipal e acela că își taie pofta de dulce.

6. Îmbunătățesc vederea. Previn apariția afecțiunilor oculare datorită conținutului bogat în vitamina A, îmbunătățind vederea de noapte.

7. Împiedică apariția afecțiunilor renale, biliare și hepatice. Mai multe studii au relevat faptul că roșiile previn apariția pietrelor la rinichi și a calculilor biliari, dacă sunt consumate fără semințe. Conținutul de clor și sulf ajută ficatul să funcționeze cum trebuie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel