Studiu Oxford. De ce veganii au un risc mai mare de fracturi osoase

Studiu Oxford. De ce veganii au un risc mai mare de fracturi osoase

Persoanele care nu mănâncă carne, în special veganii, pot prezenta un risc crescut de fracturi osoase. Cercetătorii de la Universitatea Oxford din Anglia raportează că veganii au un risc cu 43% mai mare de a avea fracturi oriunde în corp, precum și riscuri mai mari de fracturi în anumite zone, cum ar fi șoldul.

„Am constatat că veganii au avut un risc mai mare de fracturi totale, ceea ce a dus la aproape 20 de cazuri la 1.000 de persoane pe o perioadă de 10 ani, comparativ cu persoanele care au mâncat carne.

Cele mai mari diferențe au fost pentru fracturile de șold, unde riscul la vegani a fost de 2,3 ori mai mare decât la persoanele care au consumat carne, echivalent cu încă 15 cazuri la 1.000 de persoane de peste 10 ani”, a declarat doctorul Tammy Tong, autoare principală al studiului și o epidemioloagă nutrițională la Departamentul de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford.

Studiu realizat de-a lungul a 16 ani

Studiul, publicat în revista BMC Medicine, a analizat datele de la peste 54.000 de persoane implicate în studiul EPIC-Oxford. Este vorba de bărbați și femei din Marea Britanie  recrutați pentru studiu între 1993 și 2001.

Dintre participanți, aproape 30.000 au mâncat carne. Aproximativ 8.000 nu au mâncat carne, dar au mâncat pește. Aproximativ 15.000 au fost vegetarieni și aproape 2.000 au fost vegani la începutul studiului.

Participanții au fost urmăriți în medie 18 ani până în 2016. În acest timp, au avut loc 3.941 de fracturi. Cel mai mare număr de fracturi au fost la nivelul șoldului, urmate de încheietura mâinii, brațului, gleznei și piciorului.

De ce veganii au un risc mai mare de fracturi osoase

Potrivit healthline.com, cercetătorii au spus că vegetarienii și persoanele care au mâncat pește, dar nu carne, au avut un risc mai mare de fracturi de șold decât omologii lor care au mâncat carne. Acest risc a fost parțial redus atunci când au fost luați în considerare indicele de masă corporală (IMC), calciul și aportul de proteine.

„Studiile anterioare au arătat că IMC scăzut este asociat cu un risc mai mare de fracturi de șold. Iar aportul scăzut de calciu și proteine ​​a fost legat de o sănătate osoasă mai slabă. Acest studiu a arătat că veganii, care aveau în medie IMC mai mic, precum și aporturi mai mici de calciu și proteine ​​decât consumatorii de carne, aveau riscuri mai mari de fracturi în mai multe locuri ”, a spus Tong.

„Dietele bine echilibrate și predominant vegetale pot duce la îmbunătățirea nivelului de nutrienți. Aceste tipuri de diete fost legate de riscuri mai mici de boli, inclusiv boli de inimă și diabet. Persoanele ar trebui să ia în considerare beneficiile și riscurile dietei lor. Să se asigure că au un nivel adecvat de calciu și proteine. ​​Și, de asemenea, să mențină un IMC sănătos, adică nici sub sau supraponderal”, a adăugat aceasta.

Rămâneți sănătos pe o dietă vegană

În ciuda constatărilor studiului Oxford, Lauri Y. Wright, dr., profesor asistent de nutriție și dietetică la Universitatea din Florida de Nord spune că o dietă vegană poate fi benefică cu o planificare adecvată.

„Nu cred că există dezavantaje în a fi vegan, ci doar provocări. Veganul trebuie să-și planifice dieta în mod strategic. E nevoie de asigurarea aportului anumitor nutrienți cheie, cum ar fi vitamina B12, fier, calciu și zinc. Știm că a fi vegan aduce și multe beneficii sănătății. Veganii au de obicei o greutate corporală mai sănătoasă, au niveluri mai scăzute de colesterol și un risc mai scăzut pentru multe tipuri de cancer, boli de inimă și diabet.

O dietă fără carne poate furniza toți nutrienții de care aveți nevoie. Este nevoie doar de puțină planificare. Pentru a asigura o dietă adecvată din punct de vedere nutrițional, mâncați o varietate de cereale integrale, fructe, legume, leguminoase și nuci și include soia ”, a spus Wright.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: