Sari la conținut

De ce unele persoane își supraevaluează cunoștințele, iar altele și le subestimează

Pe lângă informația care ne este furnizată de-a lungul timpului, este necesară și dezvoltarea emoțională. De multe ori se omite acest aspect și se ajunge în situația în care avem o persoană care cunoaște răspunsul, deține informația, dar nu este capabilă să îl verbalizeze sau să gestioneze emoțiile legate de acest aspect. 

Pentru a evita aceste momente care sunt dificile pentru noi și în care pozitivul devine negativ, adică nu ne putem ajuta de informația pe care o avem, este nevoie să ne conștientizăm emoțiile și să le dăm voie să se manifeste. Este necesar să știm că o emoție este involuntară, nu se poate controla, însă se poate gestiona adecvat. Emoția nu are legătură cu nivelul de cunoștințe acumulat.

Sunt persoane care se simt dezamăgite de faptul că nu au curajul să răspundă sau să iasă în față pentru a-și putea exprima punctul de vedere din cauza sentimentelor de nesiguranță pe care le trăiesc. 

Sunt momente când este greu de gestionat o situație sau un context din punct de vedere emoțional și atunci raționalul trece pe locul doi. Intervine evitarea care este datorată anxietății, persoana nu deține controlul situației.

Dorința de perfecțiune

Stilul de personalitate caracterizat de perfecționism este capabil să inițieze, susțină și să finalizeze sarcini. Când acea nevoie de perfecționism depășește o barieră, persoana în cauza este mai probabil să nu poată finaliza sarcinile și să nu respecte termene limită (deadline-uri). 

Supraevaluarea cunoștințelor ca mecanism de apărare

În unele cazuri când persoana nu deține informația și cunoștințele necesare, inconștient apelează la un mecanism care funcționează pentru a putea trece peste acest moment. Își va supraevalua cunoștințele și va încerca prin tupeu și curaj să substituie punctele lipsă și lacunele pe care le are. Inconștient va asocia îndrăzneala cu buna pregătire și formare în domeniul în care aplică

Cea mai bună apărare este atacul 

Unele persoane când sunt în situația de a nu ști și a nu face față profesional situației, încearcă să acapareze și să ducă discuția în punctele lor forte. Acest lucru este pus în act deoarece persoana este conștientă de valoarea sa, dar știe că această metodă este singura care poate îi poate fi de ajutor. 

Frica de respingere

În unele cazuri, chiar dacă deține elementele necesare și informația de care se poate folosi, persoana este în incapacitatea de a o expune sau de a răspunde. Aceasta poate veni din frica de respingere în cazul unui răspuns incorect sau parțial. Pentru această persoană un răspuns imparțial este de neluat în calcul.

Cu cât ai o cultură mai bogată, cu atât ai o dorință permanentă de cunoaștere și ai impresia că niciodată nu va fi suficientă informația pe care o deții. În contrast, o persoană care cunoaște câteva elemente, crede că universul se învârte doar în jurul acestora, că nu mai există și altceva.

Autor: Ionuț Iamandi

Telefon: 0720658591

Psiholog clinician, Master în Psihanaliză, Master în Psihologie Clinică

Facebook: Spuse si Nespuse pe Divan

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel