De ce unele persoane fac cancer și altele nu? 10 factori care pot genera boala

Două studii prezentate recent atenţionează asupra unor cauze puţin ştiute ale cancerului. O cercetare făcută în Marea Britanie, la Universitatea Reading, arată că produsele de îngrjire ar putea fi implicate în apariţia cancerului de sân la femei, iar o alta, făcută în Suedia, a descoperit o legătură directă între consumul de carne procesată, cum ar fi şunca sau cârnaţii, şi dezvoltarea cancerului pancreatic.

Parabeni în ţesutul recoltat de la femei bolnave de cancer

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Reading (Marea Britanie) spun că au descoperit o substanţă chimică folosită în produsele de îngrijire zilnică în tumorile a 40 de pacienţi care suferă de cancer. Parabenii au fost identificaţi în mostrele de ţesut luate de la 40 de femei cărora li s-au făcut masectomie (înlăturare chirurgială a sânului) între anii 2005 şi 2008.

Parabenii au proprietăţi estrogenice, care joacă un rol important în răspândirea cancerului la sân. Ei se găsesc şi în produse de machiaj, în loţiunile de bronzat şi în paste de dinţi, dar şi în carnea procesată.

Pentru studiul amintit, oamenii de ştiinţă au colectat 160 de mostre, câte patru de la fiecare femeie inclusă în studiu. Cercetătorii au descoperit că 99% dintre mostre conţineau cel puţin un paraben şi 60% câte cinci tipuri. Aceşti parabeni sunt, de fapt, E-uri.

Produsele de îngrijire care le conţin rezistă pentru perioade lungi de timp, şi cinci ani, pe când cele fără parabeni au termen de valabilitate redus şi trebuie ţinute în condiţii speciale.

Parabeni în produse naturale

„Parabenii sunt de mult timp bănuiţi că ar fi implicaţi în diverse forme de cancer, dar până acum observaţia nu a fost dovedită clar”, comentează medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti. Ea atenţionează asupra faptului că inclusiv produsele naturiste conţin parabeni.

„Sunt anumite creme, rujuri, produse de machiaj fără parabeni, însă sunt puţine şi mai scumpe. Se recomandă în general pentru cei care au tenul sensibil”, adaugă medicul MIhaela Leventer.

Coordonatorul studiului amintit, dr. Philippa Darbre, a spus: “Faptul că parabenii au fost descoperiţi în majoritatea mostrelor nu înseamnă neapărat că cele 40 de femei au făcut cancer la sân din cauza lor, însă faptul că parabenii au fost identificaţi în atât de multe mostre impune cercetări suplimentare”.

Cârnaţii, o cauză pentru cea mai agresivă formă de cancer

La rândul lor, cercetătorii din Suedia au descoperit că există o legătură directă între consumul de carne procesată, cum ar fi şunca sau cârnaţii, şi dezvoltarea cancerului pancreatic. Mai exact, dacă mâncaţi zilnic 50 de grame de carne procesată, riscul de a face cancer pancreatic creşte cu aproape 20%.

„Este cunoscut faptul că riscul de a face cancer creşte în urma consumului unor cantităţi zilnice de carne procesată. Studiul nostru dovedeşte că, în special, este crescut riscul de cancer de pancreas”, a declarat pentru BBC Susanna Larsson, cea care a coordonat cercetarea care a analizat informaţiile colectate de la 6.643 de pacienţi suferind de această boală.

Şanse mici de supravieţuire

Din studiu mai reiese şi faptul că, dacă este dublat consumul zilnic de carne procesată, de la 50 de grame la 100 de grame, riscul de a dezvolta boala ajunge la aproape 40 %. Boala este agresivă şi neiertătoare.

“În cazul cancerului pancreatic, şansele de supravieţuire sunt destul de reduse. Diagnosticarea precoce şi prevenirea sunt foarte importante în cazul acestei boli”, a mai declarat coordonatoarea studiului menţionat.

RISCURI MARI

Factorii care pot genera boala

Medicii nu au reuşit să explice clar de ce unele persoane fac cancer, altele, nu, însă cercetările au identificat factorii de risc.

1. Vârsta: cele mai multe cazuri apar după 65 de ani
2. Fumatul:
creşte riscul de cancer pulmonar, de rinichi, de stomac, de pancreas
3. Razele soarelui:
radiaţiile ultraviolete care vin de la soare ori de la aparate de bronzat
4. Radiaţiile ionizante:
gaze radioactive de la centrale nucleare, de la radiografii
5. Unele virusuri şi bacterii: infecţia cu HPV cauzează cancer de col, iar helicobacter pylori poate cauza cancer la stomac
6. Anumiţi hormoni:
esteogenii, recomandaţi la menopauză
7. Risc genetic:
cancerul de piele, cel de sân, ovare, prostată, colon se moştenesc mai des
8. Alcoolul:
mai mult de două pahare pe zi cresc riscul de cancer de ficat, laringe, sân
9. Dieta:
o dietă bogată în grăsimi creşte riscul de cancer de uter, colon, prostată
10. Lipsa activităţii fizice şi obezitatea
favorizează cancerul de sân, de colon, de uter, de rinichi.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

19 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

49 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: