Sari la conținut

De ce unele persoane dezvoltă cancer și altele nu. Oncolog: „Au început să apară dovezi în ultima perioadă’

cancer
Sursă foto: PDPics/Pixabay
Relatia cauza-efect a stresului si cancerului

De ce apare cancerul? Dr. Dragoș Median, medic oncolog, aduce în discuție factorii de risc care contribuie la apariția cancerului, evidențiind interacțiunea complexă dintre genetica individului și mediul înconjurător. Desi există situații rare în care se poate identifica cauza principală a cancerului, el subliniază că genetica și mediul joacă un rol crucial în dezvoltarea bolii.

Referindu-se la genetica, Dr. Median explică că aceasta cuprinde totalitatea genelor cu mutații, inclusiv cele patogene, care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății individului. În paralel, mediul înconjurător este definit nu doar ca locul de rezidență, ci ca totalitatea interacțiunilor individului cu tot ceea ce îl înconjoară. Aceste interacțiuni includ obiceiurile de somn, alimentația, activitatea fizică și expunerea la agenți chimici, fizici sau biologici.

Teste genetice pentru cei care au cazuri de cancer în familie

Dr. Median subliniază importanța factorilor genetici și menționează că există cunoștințe despre anumite gene ale căror mutații sunt asociate cu un risc crescut de cancer. În astfel de cazuri, intervenția poate fi eficientă, așa cum s-a întâmplat în exemplul celebru al Angelinei Jolie, care a optat pentru mastectomie preventivă având un istoric familial semnificativ de cancer de sân.

El sfătuiește ca atunci când există un istoric familial semnificativ de cancer, să se evalueze posibilitatea efectuării unor teste genetice, dar avertizează împotriva generalizării efectuării acestor teste pentru toată lumea, având în vedere limitările cunoștințelor actuale.

Factorii de risc pe care îi putem controla

În ceea ce privește interacțiunea cu mediul, Dr. Median subliniază că activitatea fizică este asociată cu un risc redus de dezvoltare a cancerului. De exemplu, pacientele cu cancer de sân care duc o viață activă din punct de vedere al exercițiilor fizice prezintă un risc mai scăzut de recidivă.

E interesant că au început să apară dovezi în ultima perioadă. De exemplu, cele mai interesante dovezi sunt cele legate de activitatea fizică. Tindem să neglijăm anumite aspecte ale vieții noastre, dar activitatea fizică în general este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta neoplazii”, spune medicul Dragoș Median, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Un alt factor influențabil este greutatea. Dr. Median indică faptul că menținerea unui indice de masă corporală sub 25 este asociată cu un prognostic mai bun, mai ales în cazul cancerului de sân.

El subliniază importanța unui regim alimentar sănătos, cu accent pe consumul de fructe, legume și alimente proaspete, comparativ cu alimentele ultra-procesate. Un somn echilibrat și o durată adecvată a somnului, de cel puțin 6 ore în 24 de ore, sunt, de asemenea, esențiale pentru menținerea sănătății.

”Un regim alimentar care să includă mai multe fructe, mai multe legume sau alimente proaspete e în mod clar mai bun decât un regim alimentar care să cuprindă hrană super-procesată sau ultra-procesată, glucide în exces, grăsimi în exces, adică ceea ce mâncăm noi de obicei. Contează să avem un regim de somn echilibrat, cu cel puțin 6 ore de somn în 24 de ore. În zilele noastre pare greu de atins”, spune medicul Dragoș Median.

Medicul aduce în discuție și factori de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe toxice și noxe profesionale, precum și expuneri la care individul alege să se supună, precum fumatul și consumul excesiv de alcool. În final, Dr. Median subliniază că există factori la care putem alege să nu ne expunem, având speranța de a reduce riscul de cancer.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel