Din cuprinsul articolului
De ce unele gene provoacă cancer în unele organe ale corpului? Când vorbim despre boala cu o mie de fețe, exista anumiți factori provoacă cancer în unele organe ale corpului, potrivit specialistilor.
Recent, experții au făcut noi descoperiri. Interacțiunile genetice specifice țesutului sunt responsabile de susceptibilitatea diferențială a epiteliului biliar și pancreatic. Noile descoperiri ar putea ghida luarea deciziilor terapeutice mai precise în viitor, potrivit oamenii de știință de la German Cancer Consortium (DKTK), citat de eurekalert.org.
Nu au existat îmbunătățiri majore în tratamentul cancerului pancreatic și al tractului biliar în ultimele decenii și nu sunt disponibile până în prezent terapii vizate eficient.
„Situația pentru pacienții cu cancer pancreatic și cu căile biliare extrahepatice este încă foarte deprimantă, cu aproximativ doar 10% dintre pacienții care au supraviețuit cinci ani”, spune Dieter Saur, profesor DKTK.
Pentru a descoperi noi strategii terapeutice care îmbunătățesc prognosticul acestor pacienți, este esențial să înțelegem rețelele genetice fundamentale. Și, mai mult, interacțiunile care conduc aceste tumori într-un mod tisular specific. Acest lucru va permite intervenții moleculare extrem de precise în viitor.
Echipa de cercetare a analizat dezvoltarea tractului biliar și a cancerului pancreatic la șoareci, înlocuind „oncogenele” normale PIK3CA și KRAS cu o versiune care conține o mutație identică cu cea din cancerele umane.
Exprimarea acestor oncogene în celulele precursoare comune ale căilor biliare extrahepatice și ale pancreasului au dus la rezultate foarte diferite. Șoarecii cu gena mutantă PI3K au dezvoltat în principal cancer al tractului biliar, șoarecii cu gena mutantă KRAS au dezvoltat în schimb cancer pancreatic.
Lucru neașteptat pentru cercetător, deoarece ambele gene sunt mutate în ambele tipuri de cancer uman. Analizele ulterioare au descoperit procesele genetice fundamentale care stau la baza sensibilității diferențiale a diferitelor tipuri de țesuturi la transformarea oncogenă.
„Rezultatele sunt aproape de rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere din oncologie: De ce modificările anumitor gene provoacă cancer numai în organe specifice?”, spune Chiara Falcomatà primul autor al noii publicații.
„Studiile noastre efectuate la șoareci au dezvăluit modul în care genele cooperează pentru a provoca cancer în diferite organe. Am identificat principalii actori. Ordinea în care apar în timpul progresiei tumorii. Și procesele moleculare în care transformă celulele normale în cancere amenințătoare. Astfel de procese sunt potențiale ținte pentru noi tratamente”.
„Înțelegerea interacțiunilor genetice în diferite tipuri de cancer va ghida luarea unor decizii terapeutice mai precise în viitor”, spune Günter Schneider, profesor la Centrul Medical Universitar din Göttingen.
„Abilitatea noastră de a proiecta modificări genetice specifice la șoareci ne permite să studiem funcția genelor canceroase și să modelăm subtipuri specifice de cancer. Astfel de modele de șoarece sunt, de asemenea, de neprețuit pentru testarea medicamentelor împotriva cancerului înainte de a le utiliza în studiile clinice”.
„Ceea ce am arătat este că funcția unei oncogene este diferită în funcție de tipul de țesut și de ce alte gene sunt modificate”, spune Roland Rad Profesor la TUM și cercetător DKTK.
Aceste oncogene trebuie să deturneze rețeaua de semnalizare intrinsecă a unui țesut specific pentru a permite dezvoltarea cancerului. Interesant este că aceste rețele există doar în anumite tipuri de țesuturi, făcându-le susceptibile la dezvoltarea cancerului.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…