De ce tot mai multi copii au nevoie de aparat dentar?

Tot mai multi parinti constata ca, desi micutul lor a avut niste dintisori de lapte perfect aliniati, iar ei insisi nu au fost nevoiti sa poarte aparat dentar in copilarie, dintii pemanenti ai copilului ies intr-o dezordine totala, devenind necesara purtarea de aparat dentar.

Doamna doctor mihaela Dan, specialist ortodont, considera ca exista o serie de motive care pot explica de ce tot mai multi copii din generatia de azi ajung sa urmeze tratament ortodontic.

In ziua de astazi se pare ca tot mai multi copii poarta aparat dentar de la varste fragede, chiar daca propriii parinti nu au avut nevoie de el in copilarie. Pe de o parte, acest lucru se datoreaza interesului crescut pentru obtinerea unui zambet perfect, fiind constientizata importanta aspectului fizic, dar pe de alta parte exista o serie de factori care fac necesara purtea aparatului dentar:

Inghesuirile dentare

Inghesuirile dentare se pot datora mostenirii unui maxilar mai mic de la unul dintre parinti si a dintilor mai mari de la celalalt parinte, insa pot fi si o urmare a alimentatiei din ce in ce mai procesate. “Copiii consuma astazi din ce in ce mai multe sucuri si shake-uri in loc de fructe si legume crude care, prin efortul de mestecare, ar stimula dezvoltarea oaselor maxilare. Alimentele de panificatie si patiserie sunt pufoase si moi, cerealele sunt inmuiate in lapte etc. si contribuie in timp la dezvoltarea anormala a danturii”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Obiceiuri daunatoare

Sugerea degetului sau a suzetei, la fel ca vorbirea cu limba intre dinti, sunt obiceiuri intalnite frecvent la cei mici si pot parea inofensive la prima vedere.

“Daca aceste obiceiuri sunt mentinute si dupa varsta de 2 ani, ele vor produce atat deformarea osului, cat si impingerea dintilor in fata si in sus, astfel ca intre incisivii de sus si cei de jos va aparea un spatiu mare inca din dentitia de lapte”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

Extractia dintilor de lapte inainte de termen

Cariile netratate ale dintilor temporari, pe langa dureri, abcese si alte complicatii, duc la distrugerea aproape completa a dintelui, urmata de extractia lui precoce. Acest lucru determina migrarea dintilor vecini si ingustarea spatiului respectiv, astfel ca dintele permanent nu mai are loc sa iasa, ramanand blocat in os sau iesind intr-o pozitie anormala.

Respiratia pe gura

Unele obstructii ale cailor aeriene (rinite cronice, polipi, deviatii de sept, amigdalite etc.) obliga copilul sa respire pe gura, ceea ce poate avea un impact asupra sanatatii generale a celui mic. “Respiratia orala impiedica oxigenarea corecta a organismului, usuca gura, favorizand aparitia cariilor deoarece saliva cu rol protector nu mai spala/apara dinti. Totodata, maxilarul superior este supus unor presiuni mari din afara, care il ingusteaza, producand ocluzie (muscatura) inversa la nivelul maselelor si impingerea incisivilor superiori in fata, iar uneori inghesuirea lor”, explica specialistul ortodont.

Dintii de lapte nu cad sau nu sunt extrasi la timp

Daca radacina dintilor de lapte nu se topeste sau copilul evita vizita la stomatolog pentru extragerea lor, dintii permanenti isi vor face aparitia in fata sau in spatele celor deja existenti. “De multe ori, dupa extragerea dintelui de lapte, alinierea se produce de la sine, insa alteori va fi necesara purtarea unui aparat dentar pentru corectare”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Dezvoltarea in exces a unuia dintre maxilare in raport cu celalalt

In aceasta situatie se poate dezvolta prognatismul mandibular, cand copilul musca cu dintii de jos in afara dintilor superiori. “Daca o astfel de problema nu este corectata in copilarie, pot aparea retractii gingivale mari, parodontoza, iar uneori la vasta adulta este nevoie de interventie chirugicala pentru taierea maxilarelor si pozitionarea lor corecta”, atentioneaza specialistul ortodont.

Dintii in plus din nastere (supranumerari) sau lipsa unora din nastere (anodontie)

Ambele situatii pot fi diagnosticate din timp, inca de la 6-7 ani, pe baza unei radiografii panoramice, permitand medicului specialist ortodont sa aleaga tratamentul cel mai potrivit.

Vizita precoce, inca de la eruptia primului dinte permanent, la medicul ortodont pentru un control de rutina, ne poate ajuta sa diagnosticam si sa tratam din timp orice problema, prevenind complicatiile. Amanarea purtarii unui aparat dentar pana la varsta la care s-au inlocuit toti dintii de lapte poate insemna nu doar extragerea unor dinti definitivi pentru alinierea celorlalti pe un maxilar ramas mic, dar si un tratament mai indelungat, mai costisitor si mai mult efort din partea celui mic.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: