Sari la conținut

De ce tot mai multe femei au început să își spele părul cu șampon pentru cai? Inclusiv vedetele de la Hollywood îl folosesc

Jennifer Aniston, Sarah Jessica Parker ori Kim Kardashian se numără printre femeile care îşi spală părul cu şampon pentru cai. Motivul: sunt convinse că acest produs fortifică podoaba capilară, netezește firele rebele, elimină inestetica mătreaţă şi stopează căderea părului.

Ingrediente precum lauriletersulfatul de sodiu, cocoamidopropil-betain şi cocodiethanolamidul au proprietăţi antiseptice, dizolvând şi emulsifiind, în acelaşi timp, murdăria în apă – un atribut excelent pentru părul lucios al cabalinelor, dar care îţi poate afecta echilibrul lipidic al scalpului şi al părului. Firele de păr din coama şi coada calului conţin în proporţie de 85% cheratină, urmată de apă şi melanină, aceleaşi substanţe care stau la baza structurii părului uman însă cine decide să utilizeze şamponul pentru cai ar fi bine să-l mai dilueze.

De patru ani, spaniolii îl recomandă şi pentru uz uman

Din noiembrie 2012, în Spania, şamponul pentru cai „Champu de caballo”, care era comercializat doar în farmaciile şi cabinetele veterinare, este disponibil şi într-o variantă aprobată pentru uz uman, vândută în toate supermarketurile. Potrivit „Corriere della Sera”, produsul a devenit rapid un succes pe rafturile din magazinele de cosmetice, iar mirosul banilor a impus realizarea unei variante de uz uman. Ziarul „El Mundo” numeşte fenomenul „Febra şamponului pentru cai”, iar veterinarii susţin că biotina, un element esenţial al produsului, ce ajută la întărirea şi degresarea coamei cailor, pare a fi cea care generează efectul de păr frumos şi lucios şi le mulţumeşte pe femeile care îl utilizează.

Ce spun dermatologii

În ciuda faptului că lista de ingrediente a șamponului pentru cai include substanțe care susțin creșterea părului, precum  uleiuri esențiale, extract de mușețel, jales de grădină, brusture, mesteacăn, coada calului, nuc și urzică, dermatologii ne sfătuiesc să evităm astfel de produse. Pe lângă ingredientele naturale, șamponul de cal conține degresanți puternici, care îți pot usca excesiv părul și pielea scalpului în urma utilizării constante.

Totodată, ei atrag atenția asupra riscului de a dezvolta reacții cutanate neplăcute în urma expunerii la degresanții care curăță și igienizează părul cailor. Ingrediente precum lauriletersulfatul de sodiu, cocoamidopropil-betain și cocodiethanolamidul au proprietăți antiseptice, dizolvând și emulsifiind în același timp murdăria în apă – un atribut excelent pentru părul lucios al cabalinelor, dar care îți poate afecta echilibrul lipidic al scalpului și al părului.

Nu ar trebui să folosești un șampon de cal fără a-l dilua în prelabil, iar în cazul în care te gândești să folosești un astfel de produs, este recomandat să alternezi utilizarea lui cu un șampon cosmetic, potrivit pentru părul tău.
În plus, trebuie să știi că poți găsi același cocteil de uleiuri esențiale în șampoane formulate special pentru părul uman, mult mai blânde cu firele capilare și cu scalpul. În plus, asigură-te că dieta ta include alimente benefice pentru creșterea părului, astfel încât foliculii să primească nutrienții necesari pentru stimularea regenerării firelor de păr.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel