Din cuprinsul articolului
După prânzul la serviciu sau după cină cu prietenii, unii oameni experimentează o senzație de plenitudine și somnolență și doresc să se culce imediat. Aceasta este o situație mai frecventă decât se crede și are o explicație logică.
În urmă cu câțiva ani, se considera că senzația de oboseală după masă era strict legată de efortul energetic pe care procesul digestiv îl cere organismului.
Totuși, anumite investigații au arătat că acest disconfort își poate avea originea în alte motive. Un studiu realizat de Denis Burdakov, cercetător la Universitatea din Manchester, Anglia, a precizat că somnolența după masă este asociată cu modificări ale nivelului de glucoză din sânge care apar în organism după consumul de alimente.
De reținut că glucoza este unul dintre tipurile de zaharuri care sunt necesare pentru funcționarea corectă a ființei umane și că este produsă în mod natural, spre deosebire de zaharurile precum fructoza sau zaharoza.
Conform explicației oferit de omul de știință, glucoza determină o scădere a orexinelor, care, după cum subliniază Salud, „sunt peptide produse de neuroni specializați aflați în hipotalamus și care sunt implicate în reglarea somnului și a stării de veghe în controlul apetitului. ”
Aceasta este cunoscută și sub numele de somnolență postprandială. Această tulburare poate rezulta din creșterea glicemiei (sau a glucozei) în timpul metabolismului.
De asemenea, un alt motiv care provoacă această somnolență este că fluxul sanguin este concentrat pe sistemul gastrointestinal, astfel încât celelalte regiuni ale corpului suferă de lipsa circulației.
„O altă cauză este că sunt consumate alimente bogate în zahăr, care determină o creștere a nivelului de triptofan (un aminoacid) și care, la rândul său, determină o scădere a vigilenței”, scrie sursa.
Da, poți! Potrivit experților, cheia este să ai o alimentație sănătoasă. Cel mai important este să ai control asupra alimentelor consumate.
Asta înseamnă că ar trebui să încerci să menții o dietă echilibrată, care să conțină toți nutrienții esențiali pentru organism și care să se remarce prin diversitatea de alimente. În acest sens, experții entității explică că ar trebui să optezi pentru alimente care conțin carbohidrați, grăsimi, proteine și alți nutrienți în cantități recomandate.
Pe de altă parte, ei sugerează și reducerea porțiilor de zahăr care sunt consumate pe zi, evitând în special produsele care au zaharuri adăugate, deoarece acestea pot fi dăunătoare sănătății.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…