Categories: Stil de viaţă

De ce te trezești în fiecare noapte la aceeași oră. Factori de risc care pot altera somnul

 De ce te trezești în fiecare noapte la aceeași oră. Există mai multe motive posibile pentru care te poți trezi în fiecare noapte la o anumită oră. Iată câteva posibile explicații.

Rutina: Dacă te trezești în fiecare noapte la aceeași oră, este posibil să ai o rutină de somn bine stabilită. Corpul tău s-a obișnuit să se trezească la aceeași oră în fiecare zi și continuă să facă acest lucru chiar și atunci când nu este necesar.

Stres sau anxietate: Stresul și anxietatea pot altera somnul și pot determina treziri nocturne. Dacă ai probleme sau gânduri negre care te îngrijorează, acestea pot să te trezească la ore neobișnuite, inclusiv la ora 4 dimineața.

Ce provoca treziri nocturne

Probleme de sănătate: Anumite condiții de sănătate, precum refluxul gastroesofagian sau problemele respiratorii, pot provoca treziri nocturne. Este posibil ca în momentul în care ajungi la acea oră să te confrunți cu simptomele acestor afecțiuni care te trezesc din somn.

Anumite medicamente pot avea un efect asupra somnului

Medicație: Dacă iei anumite medicamente, acestea pot avea un efect asupra somnului și pot determina treziri nocturne. Verifică prospectul medicamentelor pe care le iei pentru a vedea dacă somnul tulburat este unul dintre efectele secundare.

Sursă foto: Tracey Hocking on Unsplash

Lisa Artis, director general adjunct al The Sleep Charity, afirmă că alimentația joacă un rol important în calitatea somnului.

„O dietă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați poate provoca fluctuații ale zahărului din sânge, ducând la trezirea în timpul nopții. Este puțin probabil să vă fie foame în mijlocul nopții dacă îți scade glicemia.

Pentru un somn bun, încercați alternative pentru masa de seară sau gustare. În loc de carbohidrați sau gustări dulci, optați pentru alimente bogate în proteine ​​și magneziu, cum ar fi ouă fierte, brânză de vaci, semințe de dovleac, spanac, ciocolată neagră, caju, pulpe de pui sau curcan.

În lista de factori, Lisa Artis enumeră câțiva vinovați, cum ar fi hormonii: „Somnul este ghidat de ceasul nostru intern sau de ritmul circadian. Unul dintre cele mai importante și cunoscute ritmuri circadiene este ciclul somn-veghe. Somnul este reglat de nivelul a doi hormoni: melatonină și cortizol, care urmează un ritm regulat timp de 24 de ore”.

Melatonina te ajută să adormi, în timp ce cortizolul te ajută să te trezești și te ține treaz.” Ea spune că este important să te dedici activităților calme înainte de culcare, cum ar fi cititul, exercițiile de respirație etc.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

2 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

3 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

3 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

3 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

4 ore ago

Citeste si: