Sari la conținut

De ce te trezești deja obosit dimineața. E posibil să suferi de boli nediagnosticate încă

oboseala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

De ce te trezești obosit dimineața. Lipsa sonului este un motiv pentru care ai putea fi obosit. Alte motive posibile includ deficiențele de nutrienți, stresul, afecțiuni subiacente și efectele secundare ale medicamentelor. Dacă te confrunți cu oboseală cronică, mergi la medic. 

Oboseala poate fi cauzată de factori simpli, precum lipsa de somn sau răceala și gripa. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, cauzată de afecțiuni  subiacente.

În cele mai multe cazuri, oboseala poate fi ameliorată prin modificări ale stilului de viață sau ale dietei, corectarea unei deficiențe de nutrienți sau tratarea unei afecțiuni medicale subiacente. Totuși, pentru a scăpa de oboseală, trebuie să ajungi la rădăcina problemei care o cauzează.

De ce te trezești obosit dimineața

Iată 12 motive posibile pentru care ești mereu obosit:

1. Lipsa unui somn de calitate

Din păcate, mulți dintre noi nu dorm suficient, ceea ce poate duce la oboseală. În timpul somnului, corpul tău efectuează o serie de procese critice, inclusiv eliberarea hormonilor de creștere importanți și repararea și regenerarea celulelor. De aceea, majoritatea oamenilor se trezesc simțindu-se odihniți, alerți și energici după o noapte de somn de calitate.

Deși durata somnului ar trebui să fie individualizată, adulții ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte pentru o sănătate optimă.

Insomnia este un termen pentru orice condiție care cauzează dificultăți în a adormi sau a rămâne adormit. Poate avea mai multe cauze, inclusiv menopauza, afecțiuni medicale, stres psihologic, medii de somn deficiente și stimulare mentală excesivă.

Dacă experimentezi insomnia, tratamentele precum suplimentele naturale, medicamentele și gestionarea afecțiunilor medicale subiacente pot fi de ajutor.

2. Lipsa unor vitamine și minerale

Deficiențele de nutrienți pot duce la oboseală zilnică, chiar dacă dormi mai mult de 7 ore.

Deficiențele următorilor nutrienți au fost asociate cu oboseala:

– fier
– riboflavină (vitamina B2)
– niacină (vitamina B3)
– acid pantotenic (vitamina B5)
– piridoxină (vitamina B6)
– acid folic (vitamina B9)
– vitamina B12
– vitamina D
– vitamina C
– magneziu

Dacă experimentezi oboseală, discută cu medicul dacă este necesar să faci analize. De obicei, oboseala legată de deficiența unuia sau mai multor nutrienți se îmbunătățește odată ce nivelurile de nutrienți se normalizează.

3. Stresul

Deși un anumit nivel de stres este normal, stresul cronic poate duce la oboseală. În fapt, stresul cronic poate cauza tulburarea de epuizare legată de stres (ED), o afecțiune medicală caracterizată prin simptome psihologice și fizice de epuizare.

În plus, stresul cronic poate provoca modificări structurale și funcționale ale creierului și poate duce la inflamație cronică, contribuind la simptome precum oboseala.

Un terapeut te poate ajuta să găsești strategii eficiente pentru a reduce stresul.

4. Afecțiuni medicale subiacente

Dacă te confrunți cu oboseală cronică inexplicabilă, ar trebui să mergi la medic și să discuți despre simptomele tale.

E posibil să ai nevoie de investigații mai amănunțite pentru a exclude anumite afecțiuni  care cauzează oboseală, cum ar fi:

apneea de somn
hipotiroidismul
– cancerul
– sindromul de oboseală cronică
– scleroza multiplă
– tulburările de anxietate
– boala renală
– depresia
– diabetul
– fibromialgia

Este important să știi că este anormal să te simți constant epuizat. Dacă experimentezi oboseală frecventă, este probabil să existe una sau mai multe cauze.

5. Dieta nesănătoasă

Dieta afectează semnificativ modul în care te simți. Pentru a menține energia și a obține nutrienții de care corpul tău are nevoie pentru a efectua procese critice, este important să adopți o dietă echilibrată, bogată în alimente dense în nutrienți.

Atunci când nu obții suficiente calorii și nutrienți, cum ar fi proteinele, corpul tău descompune grăsimea și mușchii pentru a satisface cerințele energetice. Acest lucru duce la pierderea de grăsime corporală și masă musculară, ceea ce poate duce la oboseală.

În plus, dietele bogate în alimente ultra-procesate afectează nivelurile de energie. De exemplu, o dietă bogată în zahăr adăugat poate afecta somnul și duce la niveluri constant ridicate de zahăr din sânge și insulină, ceea ce rezultă în oboseală.

Urmarea unei diete sărace în alimente ultra-procesate și zahăr adăugat, dar bogată în alimente dense în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și sursele de proteine sănătoase, poate ajuta la reducerea oboselii și sprijini un somn sănătos, oferindu-ți în același timp nutrienții de care ai nevoie.

6. Consumul excesiv de cofeină

Deși băuturile cafeinate, precum cafeaua și băuturile energizante, par să ofere un boost de energie, dependența excesivă de acestea poate să te facă să te simți și mai obosit a doua zi. Acest lucru se întâmplă deoarece prea multă cafeină poate afecta somnul, ceea ce poate duce la oboseală.

Studiile arată că oboseala de dimineață îi determină pe oameni să consume cantități mari de cafeină, ceea ce afectează ciclul de somn. La rândul tău, s-ar putea să abuzezi de cafea sau alte băuturi cafeinate pentru energie, perpetuând ciclul de somn deficitar urmat de prea multă cofeină.

În timp ce cafeaua și băuturile cafeinate, cum ar fi ceaiul verde, pot fi benefice pentru sănătate atunci când sunt consumate cu moderație, băuturile energizante sunt extrem de bogate în stimulente și zahăr adăugat. Astfel, ar trebui să le eviți ori de câte ori este posibil.

Dacă te confrunți cu probleme de somn și consumi frecvent băuturi cafeinate, încearcă să reduci cantitatea pentru a vedea dacă ajută la îmbunătățirea somnului și nivelului de energie.

7. Hidratarea insuficientă

Menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru menținerea nivelului de energie. Multe reacții biochimice care au loc în corpul tău în fiecare zi duc la pierderea de apă care trebuie înlocuită.

Deshidratarea apare atunci când nu bei suficiente lichide pentru a înlocui apa pierdută prin urină, scaune, transpirație și respirație. Deshidratarea duce la scăderea nivelului de energie și la capacitatea redusă de concentrare.

Deși ai putea fi auzit că ar trebui să bei opt pahare de 240 ml de apă pe zi, nevoile de hidratare depind de mai mulți factori, inclusiv greutatea, vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică.

Cheia este să bei suficient pentru a menține o hidratare bună. Simptomele comune ale deshidratării includ sete, oboseală, amețeli și dureri de cap.

8. Kilogramele în plus

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială pentru sănătatea generală. Nu doar că obezitatea este semnificativ legată de un risc mai mare de multe boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, dar poate crește, de asemenea, riscul de oboseală cronică.

Obezitatea crește considerabil riscul de apnee obstructivă în somn, care este o cauză frecventă de oboseală diurnă. De asemenea, este legată de creșterea somnolenței diurne, indiferent de apneea de somn, sugerând că obezitatea afectează direct ciclul de somn.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate sprijini un somn bun și menținerea nivelului de energie, în timp ce obținerea unui somn de calitate poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate și la reducerea oboselii.

9. Alte cauze ale oboselii

Multe alte tulburări pot duce la oboseală. Iată câteva alte motive comune pentru care te-ai putea simți obosit:

– Dependența de droguri și alcool: persoanele care sunt dependente de droguri sau alcool sunt mai susceptibile să experimenteze oboseală.
– Lucrul pe schimburi: lucrul în ture provoacă tulburări de somn și poate duce la oboseală.
– Un stil de viață sedentar: adoptarea unui stil de viață sedentar poate duce la oboseală pe parcursul zilei. Exercițiile fizice pe parcursul zilei pot reduce oboseala generală.
– Anumite medicamente: unele medicamente, inclusiv steroizi, medicamente pentru tensiunea arterială și antidepresive, sunt legate de efecte secundare precum insomnia și oboseala crescută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel