Din cuprinsul articolului
Soarele îți dă energie, căldură, chef de viață. Dar, când e prea mult, te stoarce de puteri și te face să te simți fără vlagă. Pentru majoritatea oamenilor, această vară caniculară este un test de voință și de adaptare la condiții de mediu extreme.
Petrecerea unei perioade mari de timp la soare, în zilele căduroase de vară, te poate face să-ți înăbuși căscăturile și să simți constant nevoia unui pui de somn. Este într-adevăr posibil ca soarele sa te obosească?
„Căldura este de vină. Corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a te răcori. Pe lângă căldură, cât de activ ești afară și cantitatea de apă pe care o bei îți afectează, de asemenea, energia”, a explicat medicul primar Matthew Badgett, pentru clevelandclinic.org.
Iată câteva motive pentru care soarele te obosește și ce poți face pentru a avea mai multă motivație când ești în aer liber, potrivit dr. Badgett.
Indiferent dacă este frig sau cald afară, corpul tău lucrează constant pentru a menține o temperatură normală a corpului. Când temperaturile cresc vara, transpirația este principalul mod în care corpul tău se răcește. Transpirația poate părea pasivă, dar corpul tău lucrează din greu și te face să transpiri.
„Ritmul inimii și rata metabolică cresc atunci când transpiri”, spune dr. Badgett.
Metabolismul folosește caloriile din alimente și băuturi pentru a alimenta funcțiile corpului, cum ar fi respirația și circulația sângelui.
Când ești fierbinte, vasele de sânge se extind și trimit mai mult sânge la suprafața pielii. Acest proces, numit vasodilatație, permite sângelui cald să se răcească pe măsură ce se deplasează lângă suprafața pielii. Vasodilatația este, de asemenea, motivul pentru care s-ar putea să arăți roșii sau roșii la față când ești fierbinte.
Căldura plus umiditatea sunt trigg-ere cu energie dublă.
„Te simți mai rece pe măsură ce picăturile de transpirație se evaporă din piele”, spune dr. Badgett.
Dar în climatele umede, există deja o mulțime de picături de apă în aer. Granulele de transpirație se evaporă mai încet, astfel încât inima și corpul tău lucrează și mai mult pentru a te răcori.
Toată transpirația care se scurge de pe corp este un semn că pierzi o mulțime de lichide. Dacă nu bei suficiente lichide de înlocuire, s-ar putea să te deshidratezi.
Oboseala, precum și creșterea senzației de sete, durerile de cap si urinarea frecventă, sunt toate semne ale deshidrătării. Deshidratarea determină, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale.
„Te simți obosit pentru că curge mai puțin sânge către creier și organe”, afirmă dr. Badgett.
Este ușor să consumi una, două sau mai multe beri sau beri reci ca gheața într-o zi caniculară. Dar amestecul de alcool și căldura verii poate duce la deshidratare, oboseală și alte pericole.
„Alcoolul este un diuretic. Te face să urinezi mai des, așa că pierzi lichide. Este, de asemenea, mai puțin probabil să observi că te supraîncălzi atunci când bei alcool. Este, de asemenea, un vasodilatator, așa că și mai puțin sânge poate ajunge la creier,” explică dr. Badgett.
Ceaiul cu gheață îndulcit, înghețata și gustările sărate au un gust mai bun vara. Și, deși nu este nimic greșit cu un tratament ocazional, acestor alimente și băuturi le lipsesc nutrienții de care organismul tău are nevoie pentru energie.
În schimb, vei experimenta creșteri și scăderi rapide ale zahărului din sânge. Este posibil să ai nevoie de un pui de somn după acea explozie temporară de energie alimentată cu zahăr.
Chiar și atunci când porți protecție solară, razele ultraviolete (UV) puternice ale soarelui îți afectează pielea. Expunerea la lumina UV dimineața este energizantă și te ajută să te încarci cu energie fiecare dimineață. Dar prea mult soare poate duce la arsuri solare.
„Arsurile solare îți ridică temperatura corpului și necesită energie pentru a se vindeca”, notează dr. Badgett.
Pielea puternic arsă de soare își păstrează greu umezeala, ceea ce afectează transpirația și crește riscul de deshidratare.
Mulți oameni se simt obosiți după ora prânzului, iar această perioadă de somn coincide cu momentul din zi în care soarele este cel mai strălucitor.
„Ritmul tău circadian natural te obosește între 1 și 3 p.m. De aceea, siesta sau pui de somn după prânz sunt populare în unele țări europene și mediteraneene”, spune dr. Badgett.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…