Sari la conținut

De ce te învinețești ușor? PLUS: rețeta care grăbește vindecarea vânătăilor

Îți apar vânătăi peste noapte? De vină ar putea fi un medicament pe care îl iei zilnic, lipsa unor vitamine dar și o boală autoimună care provoacă inflamația vaselor de sânge. Indiferent care ar fi cauza, poți scăpa mai repede de vânătăi cu o rețetă din doar trei ingrediente pe care le ai, cu siguranță, în bucătărie.

”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică medicul Valerian Ciubotaru, flebolog la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.

  1. Vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde din stratul protector de grăsime, iar producția de colagen încetinește. O piele mai subțire, se învinețește mai ușor.
  2.  Stai prea mult la soare. Expunerea prelungită la soare și arsurile solare subțiază pielea și duce la pierderea colagenului, așa că te învinețești mai ușor.
  3. Iei zilnic aspirină. Medicamente antiinflamatoare non-steroidale precum naproxenul sau diclofenacul alături de ibuprofen și aspirină pot subțiază sângele, așa că orice mică lovitură poate învineți pielea.
  4. Vasculita. Este denumirea medicală a unui grup de boli care cauzeaza inflamația vaselor de sânge. Este adesea caracterizată prin vânătăi roșii numite purpură, care rezultă din ruperea acestor vase de sânge inflamate. Vasculita este considerată a fi o boală autoimună sau poate însoţi unele afecţiuni, precum alergiile, unele infecţii virale (hepatita B şi C), expunerea la anumite substanţe chimice (amfetaminele sau cocaina) sau medicamente, bolile reumatice (artrita reumatoidă şi lupusul), cancerul.
  5.  Nu mănânci destule citrice. Si o deficienta de vitamina C poate cauza invinetirea cu usurinta, intrucat vitamina C iti ajuta organismul sa sintetizez colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru mentinerea vaselor de sange sanatoase. Fara acel ajutor, vasele de sange se pot rupe usor, cauzand ranile si vanataile. Doza recomandata zilnic de vitamina C pe care adultii ar trebui sa o consume este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, 150 de grame de capsuni contin 85 mg de vitamina C, o portocala de marime medie contine 70 mg de vitamina C, iar 150 g de ardei gras rosu iti ofera 95 mg de vitamina C, pe cand 100 g de broccoli iti ofera 51 mg de vitamina C.
  6. Lipsa vitaminei B 12. Daca ai o carenta de vitamina B12 in organism, poti suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sange rosii pentru a putea transporta oxigenul catre tesuturi, ceea ce poate desigur cauza si ranirea foarte usoara. Doza recomandata zilnic pentru vitamina B12 pe care adultii ar trebui sa o consume este de 2,4 micrograme.

Potrivit secretele.com, poți scăpa de vânătăi cu o rețetă ușor de preparat. Ai nevoie de:

– o ceapă mică

– un cartof mic

– 1 linguriță de miere

Mod de preparare:

– curăță ceapa și mărunțește-o bine

– curăță de coajă cartoful apoi dă-l pe răzătoare

– amestecă într-un castron cele 3 ingrediente folosind o lingură de lemn

– după ce le-ai amestecat, așează-le pe un tifon ( ai grijă să nu folosești mai mult de două straturi de tifon )

– aplică „săculețul” direct pe zona unde ai căpătat vânătaia și fixează-l cu ajutorul unui leucoplast sau tot cu ajutorul unui tifon

– lasă-l să acționeze timp de 30-40 de minute

– repetă procedura de 2 ori pe zi și te asiguri că vei scăpa definitiv de inesteticele vânătăi

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel