Multe alimente considerate sănătoase și chiar dietetice se pot dovedi adevărate pericole din cauza conținutului mare de zahăr.
Pasta de tomate
La o simplă scanare a raftului cu produse pe bază de tomate, se poate observa că cele mai multe sortimente de sos, bulion sau pastă de roșii conțin între 12 și 15 grame de glucide la 100 de grame. Deși sosul de tomate este un produs sănătos, bogat în licopen, un antioxidant puternic ce reduce riscul de cancer la prostată și sân, producătorii îi potențează adesea gustul prin adaos de zahăr.
Musli și cereale fitness
Micul-dejun modern este nutritiv, dar foarte bogat în zahăr, în ciuda strategiilor de marketing care vând cerealele ca pe niște produse ce ajută la slăbit. Inclusiv insipizii fulgi de ovăz îmbogățiți cu fructe uscate conțin peste 60 de grame de glucide la 100 de grame, iar cerealele de tip „fitness” conțin în proporție de aproape 80% carbohidrați. Și cerealele așa-zise pentru copii conțin peste 75 de grame de zahăr la 100 de grame, iar în combinația cu lapte, cantitatea de glucide și de calorii crește. „Cerealele indicate sunt cele integrale, care să conțină și fibre, nu doar amidon și glucoză, așa cum sunt fulgii de porumb, cerealele expandate cu adaos de zahar – ca cele cu ciocolată. Sunt indicate dimineața sau la prânz în cantități de 40-60 de grame la o masă”, recomandă nutriționistul Ionuț Ștefan.
Fructe uscate
Aceste produse au fost stoarse de apă până a mai rămas doar zahărul de ele. Mixurile de fructe uscate din comerț conțin nu mai puțin de 74 de grame de zahăr la 100 de grame, adică la un pumn de fructe. Portocalele uscate ajung la 80 de grame de glucide la 100 de grame
Iaurturile de tip „0,1% grăsime”
Deși ambalajele par să indice că sunt sănătoase, nutriționiștii vă sfătuiesc să nu cădeți în capcană. Dacă v-ați aștepta ca iaurturile cu fructe să conțină, într-adevăr, mult zahăr, nu ați putea spune același lucru și despre cele cu 0,1% conținut de grăsime. Tocmai pentru a da gust și consistență, producătorii fac abuz de zahăr. Un astfel de iaurt are peste 5 grame de glucide la 100 de grame. „Iaurturile, ca toate lactatele, sunt alimente complexe, care conțin atât carbohidrați, cât și proteine, chiar dacă sunt degresate. Evitați să le consumați în exces în timpul dietelor, mai ales la cină”, adaugă nutriționistul Ionuț Ștefan.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…