Sari la conținut

De ce te dor dinții. Cele mai întâlnite cinci cauze

Durerea de dinti este descrisa de multi drept cea mai rea dintre toate: puternica si insuportabila. Cauzata de cele mai multe ori de afectiuni ale cavitatii bucale, durerea se intensifica din ce in ce mai tare in sezonul rece.

Problemele orale pot avea ca simptom durerea de dinti, cu intensitati diferite, in functie de stadiul de agravare. Cele mai puternice dureri sunt cele create de disfunctii ale danturii si gingii, urmate de cele de la nivelul sinusurilor, frecvente in special in sezonul rece”, ne-a spus dr. Andra Custura, medic stomatolog.

1. Probleme cu sinusurile

Daca durerea de dinti apare odata cu venirea frigului, aceasta ar putea fi legata de afectiuni ale sinusurilor. Podeaua sinusala se afla chiar in partea de sus a acoperisului dintilor. Atunci cand sinusurile sunt afectate, pacientii acuza o durere la nivelul dintilor de pe arcada superioara.

Daca este vorba despre probleme cu sinusurile, mai multi dinti din acea zona vor deveni sensibili si durerosi. De fapt, acesta este un alt mod de a spune: durerea nu se limiteaza la un singur dinte. Cea mai buna solutie in acest caz este sa eliminati infectia, asa ca ar trebui sa vedeti un specialist”, spune dr. Monica Bratu.

2. Gingiile incep sa se retraga

Persoanele cu dinti sensibili se pot confrunta cu caderea gingiei cauzata de deteriorarea smaltului. Durerea este intensificata de fiecare data cand dintele intra in contact cu alimente fierbinti sau reci, chiar si o furculita sau o lingura.

Recomandarea noastra este utilizarea exclusiva a unei paste pentru dintii sensibili. Cu timpul, pasta de dinti poate ajuta la intarirea smaltului, cu mentiunea ca atunci cand nu mai este folosita, procesul de refacere este interupt. De aseamenea, va sugeram sa evitati alimentele acide si sucurile din citrice sau macar sa le consumati cu paiul”, explica dr. Andra Custura.

3. Aparitia unui abces

Abcesul este o infectie dentara cauzata de resturile alimentare depuse pe dinti si gingii si de o igiena orala deficitara. Poate provoca inflamatii grave, cu umflaturi, infectie si dureri care pot persista ore intregi. Netratat, abcesul poate duce la afectiuni ale gingiilor si creste sansa da a recidiva, de aceea se recomanda controlul si tratamentul prescris de medic.

4. Scrasnirea dintilor in somn

De multe ori, persoanele care scrasnesc din dinti noaptea realizeaza ca fac asta abia cand ajung la medic din cauza durerilor pe care le resimt cand musca. Bruxismul este asociat si cu alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri ale muschilor faciali si senzatia de falca rigida. Obiceiul scrasnirii poate fi inlaturat printr-o protectie realizata de medic, pe care pacientul o poarta in timpul noptii.

5. Desprinderea plombelor

Plombele cad atunci cand se aplica prea multa forta asupra lor sau atunci cand materialul incepe sa se descompuna. Degradarea in jurul sau sub plomba poate provoca ruperea.
In spatiul creat in urma desprinderii plombelor incep sa se stranga alimentele care provoca presiune. Zona devine si mai sensibila la temperaturi scazute, pana cand este din nou acoperita. Mergeti la medicul stomatolog imediat ce ati constatat ca plomba a cazut, pentru a nu va deteriora si mai tare dintele.

Orice durere dentara care persista sau care reapare periodic este semnul unei afectiuni. Nu astepta sa se agraveze! O scurta vizita in cabinet iti clarifica motivul durerii suparatoare, ca sa poti sa urmezi tratamentul corect.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel