Sari la conținut

De ce te dor dinții când consumi alimente sau băuturi reci?

Pentru milioane de oameni, sensibilitatea dinţilor este o afecțiune care poate crea neplăceri în viața de zi cu zi. Durerea şi disconfortul îi împiedică să se bucure de cele mai mărunte lucruri ale vieţii, în special în timpul verii, din cauza consumului de alimente reci/foarte reci. Din fericire, există soluţii. Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală, ne va spune care sunt cauzele acestei afecțiuni și cel mai important, cum le putem trata.
„Hipersensibilitatea dentară este o problemă actuală de sănătate orală, pe întreg mapamondul. Printre cauzele apariției acestei afecțiuni se numără retracția gingivală, periajul excesiv, bruxismul( popular, scrâșnirea dinților). Cele mai multe dintre persoanele afectate au între 20 şi 50 de ani.”, spune Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generală la clinica IQDENT.
Cauzele dinților sensibili sunt foarte numeroase și pot include o igienă orală deficitară, un periaj ineficient sau poate unul prea brutal și agresiv, carii dentare sau chiar dispariția prin uzură a unor plombe care expun astfel părți profunde din dinte. Gingivitele, atrofia gingivală indusă de înaintarea în vârstă sunt și ele cauze frecvente ce cresc sensibilitatea dinților.
„Cel mai pregnant resimțim această afecțiune în timpul verii: o cupă de înghețată sau o felie de pepene rece stimulează durerea, reușind să creeze o neplăcere semnificativă. Toate deliciile verii par a ne fi interzise.”, adaugă Dr. Irina Alexandru.
Bruxismul ( scrâșnirea dinților ) este o altă cauză des întâlnită a sensibilității dentare, deoarece acesta poate produce uzura smalțului și expunerea stratului de dentină de sub acesta.
„Am observat sensibilitate dentară mai ales la persoanele ale căror obiceiuri alimentare includ consumul de alimente acide, precum sucurile de fructe, vinul, ceaiurile din fructe, anumite fructe şi legume şi oţetul balsamic. Dacă nu este tratată, această afecţiune, cunoscută sub numele”eroziune acidă”, poate conduce la apariţia durerilor de dinţi, la decolorarea sau îngălbenirea dinţilor, dar și la pierderea de substanță dentară.

Cea mai buna metodă de tratament este prevenția proactivă”, completează Dr. Irina Alexandru.
Ameliorarea problemei dinților sensibili constă în urmarea câtorva pași simpli, dar importanți, precum: grija sporită asupra igienei orale, inclusiv prin periajul corect şi utilizarea aţei dentare, pentru a preveni afecţiunile gingiei. Pentru prevenirea degradării smalțului, se recomandă pastele pentru dinţi sensibili, cu un conţinut mare de fluor si periuțele cu dinți moi, speciale pentru persoanele ce suferă de această afecțiune. Se recomandă o grijă sporită la consumul de alimente acide care pot provoca uzura smalţului dinţilor, cum ar fi sucurile de fructe, vinul, sosurile de salată pe bază de oţet şi băuturile carbogazoase. De evitat este scrâşnirea dinţilor sau strânsul din dinţi în timpul zilei. Bruxismul poate fi ameliorat cu ajutorul dispozitivelor de protecţie a danturii pe timpul nopţii. Ultimul pas, dar poate cel mai important este consultarea medicul dentist regulat pentru a efectua curăţarea profesionistă a dinţilor.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel