Din cuprinsul articolului
Cauze ale durerilor de cap. Ne place sau nu, durerea de cap este extrem de des întâlnită și majoritatea oamenilor experimentează acest tip de durere, la un moment dat în viață.
Și dacă durerea episodică nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, fiind ușor de gestionat cu analgezice, pentru unii pacienți durerea devine o parte integrantă a existenței lor, înrăutățindu-le semnificativ calitatea vieții.
Durerea dureroasă și pulsatilă poate fi debilitantă și poate duce la întâmplări ratate, fie profesionale sau personale. Indiferent dacă sunteți predispus la migrene, cefalee tensională sau cefalee de tip cluster, ați putea să le reduceți frecvența identificând ce le provoacă.
Iată o privire asupra celor mai frecvente declanșatoare pentru fiecare dintre aceste tipuri de dureri de cap.
Stresul poate provoca încordarea mușchilor la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce duce adesea la dureri de cap tensionate.
„Se crede că începe în mușchi. Când durerile de cap tensionate devin frecvente, durerea în mușchii umărului și gâtului este resimțită de creier ca durere în cap”, spune dr. Sait Ashina, un neurolog de la Harvard- Centrul medical afiliat Beth Israel Deaconess, potrivit health.harvard.edu.
Stresul este, de asemenea, un declanșator comun pentru migrene.
Deși este mai puțin cunoscut, și foamea poate declanșa o migrenă sau cefalee. Dar consumul anumitor alimente poate declanșa migrene. Ar putea fi doar un tip de aliment, cum ar fi fasolea sau nucile, sau multe alimente, cum ar fi avocado, banane, brânză, ciocolată, citrice, hering, produse lactate și ceapă.
„Alimentele procesate cu nitriți, nitrați, coloranți alimentari galbeni sau glutamat monosodic pot fi deosebit de problematice”, potrivit dr. Ashina.
Alcoolul este o cauză comună a migrenei și a durerilor de cap în grup. Pentru unii oameni, câteva pahare de vin roșu sunt tot ce este nevoie pentru a provoca o durere de cap, deși orice fel de alcool poate fi un declanșator.
Nu este clar dacă alcoolul în sine este de vină sau dacă o altă componentă a băuturii cauzează problema.
Factorii de mediu precum lumina puternică, fumul, umiditatea, mirosurile intense sau vremea rece sunt asociați cu migrenele.
„Cefaleele de timp cluster par să fie sezoniere și apar adesea primăvara sau toamna”, spune dr. Ashina. „Este ceva în mediu, dar încă nu putem spune exact ce este.”
Modificările nivelului de estrogen sunt asociate cu migrenele la femei, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ciclurile menstruale pot fi legate de migrenă la femeile mai tinere.
Nivelurile variate de estrogen în timpul perimenopauzei pot provoca uneori migrene la femeile care nu le-au mai experimentat niciodată.
Terapia cu estrogeni poate fi, de asemenea, un declanșator al migrenei. Menopauza pare să pună capăt migrenelor la majoritatea femeilor.
Dacă în mod normal consumați cofeină în cafea sau ceai, întreruperea bruscă a consumului poate declanșa o migrenă. Acest lucru se poate datora faptului că cofeina face ca vasele de sânge să se îngusteze.
Fără cofeină, vasele de sânge se lărgesc și se umflă cu fiecare bătaie a inimii – un motiv principal pentru durerea puternică a migrenelor.
Lipsa somnului este asociată cu migrene și dureri de cap tensionale.
„Nu știm de ce, dar știm că există o corelație și că somnul poate duce la ameliorarea durerii. Uneori, oamenii se simt mai bine după trag un pui de somn”, mai spune dr. Ashina.
Înțelegerea cauzelor declanșatoare a durerii de cap vă poate ajuta să evitați durerile de cap în viitor. Dar identificarea declanșatorilor poate fi dificilă, mai ales dacă aveți mai multe.
Dr. Ashina recomandă să țineți un jurnal pentru a nota ziua, ora, simptomele și circumstanțele din jurul unei dureri de cap (ce ați mâncat? unde s-a întâmplat?).
Dacă evitarea declanșatorilor nu este suficientă pentru a ține durerile de cap la distanță, discutați cu medicul dumneavoastră.
Există multe medicamente prescrise, precum și tratamente fără pastile (acupunctură, meditație, biofeedback, terapie de relaxare) care pot ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap.
„Asigurați-vă că dormiți suficient, faceți exerciții fizice, aveți o dietă sănătoasă, limitați consumul de alcool și reduceți stresul”, recomandă dr. Ashina.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…