Din cuprinsul articolului
Cauze balonare. De multe ori, balonarea nu este un semn de boală. Însă, cele mai ingrijoratoare sunt situatiile in care balonarea poate fi produse de o boala.
In aceste situatii balonarea poate avea legatura cu alimentatia sau poate sa apara fara legatura cu alimentatia.
Cele mai frecvente boli care provoacă balonare
Dr. Alecse Valerina Dițoiu, medic gastroenterolog și hepatolog a explicat care pot cauzele balonării:
- Boli de ficat sau cai biliare (fiere)-balonarea apare prin digestie proasta datorita calitatii proaste a fierii, functie defectuoase a colecistului, prin ficat marit, splina marita, ascita; pentru diagnostic sunt necesare analize pentru ficat, ecografie abdominala
- Boli intestinale (inflamatorii, tumori, parazitoze, intestin iritabil, colita, diverticulita) -balonarea apare datorita lezarii mucoasei cu producere deficitara de enzime, producere in exces de mucus cu exudat sau proastei coordonari a functiei diferitelor segmente ale tubului digestiv; se poate asocia cu tulburari de tranzit, scaune cu sange, scadere in greutate; pentru diagnostic poate fi necesara colonoscopia.
- Boli de pancreas (pancreatita cronica, tumori de pancreas)- balonarea apare datorita fermentatiei alimentelor insuficient digerate, se poate asocia cu dureri din ce in ce mai puternice, diaree, scadere in greutate; pentru diagnostic sunt necesare analize specifice pancreasului, ecografie, eventual CR sau RMN
- Boli de plaman cu tulburari respiratorii – balonarea apare datorita eliminarii unei cantitati de gaze prin tubul digestiv, in imposibilitatea eliminarii pe cale respiratorie sau ascitei; se asociaza cu dificultati de respiratie, tuse, pentru diagnostic sunt necesare radiografie pulmonara, oximetrie, probe ventialtorii
- Boli de inima – balonarea apare prin digestie proasta, datorita stagnarii sangelui in vasele tubului digestiv, datorita ascitei, etc; se asociaza cu oboseala la efort, edeme, palpitatii; pentru diagnostic este necesara electrocardiograma, ecografia cardiaca
- Intoleranta genetica digestiva la anumite substante (lactoza, gluten), – balonarea se asociaza cu diaree, aparute dupa consumul alimentelor ce contin substantele prost tolerate; pentru diagnostic sunt necesare teste specifice
- Boli de fiere sau aparute dupa interventii chirurgicale (scoaterea fierii- colecistectomia-, operatii pe intestine cu formare de anse „oarbe”, unde se inmultesc microbii)
- Boli ginecologice– tumori canceroase sau necanceroase, sarcina; balonarea apare prin cresterea in intestin a formatiunilor respective
Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu balonarea?
”Nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav. In principiu, majoritatea bolilor apar cu mult timp inainte sa apara un simptom,” a completat medicul.
Dupa aparitia primelor simptome, acestea se pot agrava, o perioada, apoi pot sa se amelioreze, dar riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi sa evolueze mai mult sau mai putin rapid, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.
”In cazul balonarii persistente cred ca cel mai bine pentru linistea dvs este sa faceti o evaluare medicala care sa arata daca aveti sau nu aveti ceva ingrijorator , deci mai bine platiti o consultatie degeaba, decat sa o faceti prea tarziu .
Cel mai corect lucru este sa faci asa cum faci cand observi ca se scurge putin ulei la masina , nu lasi sa crape motorul ci mergi la mecanic. Este normal sa ai aceeasi grija de propriul organism, mai ales ca piesele de schimb nu exista.. Cu bani nu poti sa iti cumperi sanatate, poti doar beneficia de o ingrijire medicala mai buna,” a adaugat dr. Ditoiu.
Care este cel mai bun tratament si regim pentru balonare?
In privinta tratamentelor medicale, daca diagnosticul este corect, nu exista tratament bun si tratament rau, in fiecare boala exista scheme de tratament recomandate, mai multe scheme corecte..
”Daca va uitati pe net vedeti ca exista zeci de medicamente, regimuri sau alte metode naturale, naturiste sau medicamentoase de vindecare a bolilor. Dar, cum stiti ce este bun in cazul dvs, ce va poate dauna, ce doza sa luati, cat timp sa faceti tratamentul, cum sa va dati seama daca boala evolueaza bine sau evolueaza catre complicatii? Este greu pentru o persoana fara studii si experienta medicala sa isi dea seama de aceste lucruri.
In privinta tratamentului, fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite.. sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sa i se potriveasca mai bine, iar alta mai putin bine (masinile sunt toate la fel, acelasi defect are aceeasi solutie si se manifesta la fel la toate masinile… si cu toate acestea deseori o masina se repara mai greu),” precizeaza gastroenterologul.
Medicul curant trebuie sa aleaga dintre simptomeme bolnavului pe cele semnificative pentru diagnostic, sa aleaga din miile de investigatii posibile pe cele utile in cazul din fata lui, apoi sa aleaga schema de tratament care i se potriveste cel mai bine bolnavului pe care il are in fata sa.
Chiar si regimul alimentar trebuie sa fie personalizat de catre medicul curant – bolnavi diferit cu aceeasi boala suporta diferit aceleasi alimente. Aveti alaturat un exemplu de regim alimentar personalizat prescris la consultatie.