Din cuprinsul articolului
De ce te acoperi noaptea cu pătura. Fiecare dintre noi are o poziție preferată de dormit și, de asemenea, o preferință fie pentru perne din pene sau spumă, saltea moale sau tare, cearșafuri de bumbac sau mătase.
Dar există un obicei de somn pe care aproape toată lumea îl are în comun și aceasta este tendința noastră de a dormi sub o pătură.
Deși lenjeria de pat era odinioară un lux rezervat celor puternici și privilegiați, cum ar fi regii și comercianții bogați, în zilele noastre dormitul sub o pătură este destul de universal.
Și chiar dacă e cald și simți că rămâi fără aer, sunt șanse ca totuși să te învelești. Motivul îl explică știința și în acest caz. În primul rând, temperatura centrală a corpului tău scade înainte și în timpul somnului, așa că ai nevoie de pătură dintr-un motiv simplu și practic: pentru a-ți opri fiorii.
De ce te acoperi noaptea cu pătura, chiar și atunci când este cald. Explicația oamenilor de știință
Acea răcire nocturnă face mai mult decât să te mențină confortabil în timp ce dormi. Este de fapt o parte cheie a ceea ce reglează ritmul circadian care determină când corpul tău este gata să adoarmă și când este gata să se trezească. Începe cu aproximativ o oră înainte de ate băga în pat și continuă să scadă în timp ce dormi, ajungând în cele din urmă cu unul sau două grade sub temperatura medie a corpului.
Dar odată ce ai atins ciclul de somn al mișcării rapide a ochilor (REM), corpul își pierde capacitatea de a-și regla temperatura. Iar pătura este acolo pentru a-ți ține de cald, chiar și într-o noapte călduroasă de vară.
Există, de asemenea, și un element comportamental în a dormi cu lenjerie de pat. Am fost condiționați să folosim pături încă de la naștere.
„O pătură creează un „microclimat” în jurul pielii, care este de obicei mai cald decât mediul înconjurător. Captează căldura care scapă din corp noaptea, menținând corpul cald. Și, din moment ce majoritatea oamenilor dorm cu o pătură, senzația fizică a păturii în sine este asociată cu somnul.
Aceasta înseamnă că pur și simplu a fi sub o pătură poate face ca creierul și corpul să fie pregătiți pentru somn. De fapt, poate declanșa un răspuns de somn”, a explicat Michael Grandner, director al Programului de Cercetare pentru Somn și Sănătate la Universitatea Arizona din Tucson, potrivit The Healthy.
Pătura perfectă pentru somn
Cercetările sugerează că păturile ponderate pot fi deosebit de benefice pentru persoanele cu insomnie și anxietate. Păturile ponderate, cunoscute și ca „weighted blankets”, sunt considerate soluție inovatoare, non-farmacologică și un instrument complementar în tratarea insomniilor, depresiei, anxietății, afecțiunilor din spectrul autismului, ADHD și tulburărilor de procesare senzorială.
Un studiu efectuat pe oameni altfel sănătoși care sufereau de insomnie cronică, publicat în 2015 în Journal of Sleep Medicine & Disorders, a constatat că cei care dormeau sub o pătură ponderată au raportat că au un somn mai calm.
Și o revizuire a cercetărilor publicate în 2020 în American Journal of Occupational Therapy sugerează că persoanele cu anxietate pot beneficia și de a dormi cu o pătură ponderată. De ce? Pătura i-a făcut să se simtă nu numai în siguranță, ci și mai confortabil.
„Pătura perfectă este considerată a fi una suficient de caldă pentru a vă menține confortabil, dar suficient de respirabilă pentru a nu acumula umezeală și transpirație. Ar trebui să fie suficient de moale pentru a nu te încurca, dar suficient de substanțială încât să o simți”, spune Grandner.