Din cuprinsul articolului
Despre ouă de prepeliță putem vorbi numai la superlativ. Nu au contraindicații și nu au efecte nedorite asupra organismului. Mai mult decât atât, conținutul lor chimic este unul incredibil de bogat, raportându-ne la dimensiunea lor față de cea a ouălor de găină.
Un ou de prepeliţă are de cinci ori mai mult fosfor decât un ou de găină, de 7,5 ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de 15 ori mai multă vitamina B2. De aceea, sunt mai recomandate din punct de vedere medical decât cele de găină. Ouăle sunt folosite încă din antichitate de chinezi şi egipteni. Dacă în urmă cu 4.000 de ani, tratau astmul bronşic şi infertilitatea, în prezent, sunt folosite în terapia bolilor renale, în diete şi cure de slăbire, afecţiuni hepatice, cardiace şi gastrice.
Chiar şi copiilor le sunt indicate, pentru că întăresc imunitatea şi ajută la fixarea calciului în oase, iar, în timpul examenelor, îmbunătăţesc memoria.
Faţă de oul de găină, oul de prepeliţă conţine:
- Apă – 75% , oul de de găină – 74%;
- Lipide – 11% (este mai sărac în lipide), oul de găină – 11,7%;
- Proteine – 13,7%, oul de găină – 12,7%.
Prin urmare, oul de prepeliţă este mai proteic.
- Vitamina A – 550 UI, oul de găină – 450 UI;
- Calciu – 64 mg, oul de găină – 51 de mg.
Deci, iată că, oul de prepeliţă este cu mult mai nutritiv decât oul de găină.
De asemenea, oul de prepeliţă conţine:
- colesterol – 423 mg;
- fier – 1,8 mg,/per ou;
- magneziu- 1,3 mg/per ou;
- potasiu – 134 mg/per ou.
Ouăle de prepeliță fierte putin, mai hranitoare
„Oul de prepelita este foarte bogat in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, care se gasesc si in uleiul de peste si in cel de floarea-soarelui”, completeaza Andreea Tocan, medic diabet, nutritie si boli metabolice.
Acizii grasi amintiti permit dezvoltarea echilibrata a organismului. Cel mai bine este sa consumati ouale fierte, cu galbenus moale, deoarece valoarea nutritiva este mai mare. Daca galbenusul este tare, oul devine indigest si nu se mai asimileaza bine.
Evitati sa consumati ouale crude.
„Oul crud contine avidina, o substanta care impiedica absorbtia vitaminelor. In plus, unele persoane sunt alergice la ouale crude”, mai spune dr.Andreea Tocan .
Persoanele sanatoase pot consuma pana la sase-sapte oua pe saptamana, iar cele care sufera de diverse afectiuni trebuie sa urmeze indicatiile medicului.
Ouăle de prepeliţă conţin colesterol de înaltă densitate (HDL), care este considerat benefic pentru organism spre deosebire de ouăle de găină care conţin şi colesterol de joasă densitate (LDL). Ouăle de prepeliţă îmbunătăţesc sănătatea şi tonusul general, oferă energie organismului.
Alte beneficii notabile cu care vin ouăle de prepeliţă, atunci când sunt consumate cu regularitate în meniul oricărui membru al familiei, sunt:
- Întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor;
- Prevenirea şi tratarea anemiei datorită conţinutului bogat de fier;
- Prevenirea şi tratarea cancerului datorită enzimelor şi aminoacizilor conţinuţi;
- Stimulare apotenţei sexuale a bărbaţilor şi a fertilităţii femeilor;
- Stimulează creşterea armonioasă a copiilor (un lucru extraordinar de important datorită multitudinii de vitamine şi minerale pe care le conţin);.
- Pot duce la combaterea colesterolului de joasă densitate (LDL);
- Îmbunătăţesc memoria, atenţia şi abilitatea intelectuală;
- Sunt recomandate în dietele de slăbire, deoarece stimulează rata metabolismului, obligându-l să ardă mai multe grăsimi;
- Îmbunătăţesc funcţiile sistemului circulator;
- Elimină pietrele din vezica biliară.