Din cuprinsul articolului
Există dintotdeauna preocuparea părintelui pentru a-i asigura copilului tot ce este necesar, inclusiv încercările de a menţine starea de sănătate a micuțului sau de a-i asigura cel mai bun tratament, în caz de nevoie. Pentru asta, însă, nu trebuie să facem medicina peste noapte, e sufi cient un test AND amănunțit și aflăm tot ce trebuie săștim, ne explică doctorul Dorin Pîrciog
Dana Lascu
Cine ne garantează că ceea ce facem este cea mai bună alegere pentru copilul nostru, că facem cu adevărat ce este mai bine pentru sănătatea lui? Din păcate, este extrem de dificil acest lucru. Întrucât nimeni nu vine pe lume cu un set clar de „instrucţiuni de folosire” pentru „maşinăria” complexă reprezentată de corpul nostru, iar influenţă mediului este şi ea o variabilă importantă. Ca să înțelegeți dimensiunea acestei mașinării numită corp uman, vă spunem că acesta are circa 50 de trilioane de celule, fiecare dintre ele con- ţinând un set complex de instrucţiuni după care funcţionează. Instrucţiuni care sunt scrise în ADN-ul fiecăruia şi care, în cazul omului, sunt aproximativ 25-30.000 la număr.
Partea bună este că noile descoperiri ale ştiinţei ne ajută să mergem din ce în ce mai aproape de ceea ce încercăm să definim ca optim. Ce înseamnă asta? Un test ADN va arata mult mai clar cum suntem făcuţi să funcţionăm pe anumite direcţii, ce nevoi unice avem, ce predispoziţii pentru boală şi slăbiciuni avem, dar şi ce medicamente ne sunt eficiente sau, dimpotrivă, ne pot face rău. Ar trebui să ne sperie? „Sub nicio formă”, explică dr. Dorin Pîrciog. Un stil de viaţă adaptat clar nevoilor ne va ajută să evităm declanşarea unor boli grave, precum cele cardiovasculare, cancer sân/prostată, boală Alzheimer şi multe altele cu inciden- ţa mare în rândul populaţiei.
Cu cât acest test este făcut la o vârstă mai mică, cu atât vom beneficia mai din timp de informaţii relevante pentru sănătate. Mai exact, putem să ne hrănim şi să ne obişnuim copilul cu alimentele care îi fac bine şi să evităm ce îi face rău sau să-l indrumam către un sport în care are mai multe şanse să performeze la cel mai înalt nivel. Un pas important va fi fost făcut pentru deciziile pe care el le va lua ulterior pentru el. Putem să răsuflăm cumva uşuraţi că o parte din „instrucţiuni” au fost scrise, iar noi vom fi ştiut astfel să îi indrumăm paşii în direcţia potrivită pentru el. „Introducem în discuție intoleranţele şi alergiile: Pe lângă testele genetice propriu-zise există şi teste pentru depistarea intoleranțelor alimentare şi a alergiilor. Ce sunt alergiile? Alergiile reprezintă o reacţie exagerată a organismului la diverse substanţe străine care în mod normal nu sunt nocive. Inciden- ţa lor a crescut foarte mult şi se estimează că aproximativ 1 din 3 europeni suferă de diferite alergii. De aici rezultă importanța aflării terenului alergic prin teste specifice şi depistarea substanţelor alergene (cele care declanşează alergiile) pentru a lua măsurile de evitare a acestora. Senzorul pentru alergii de la My Body Guide are la bază primul test în vitro de tip „biocip” aprobat în Europa şi asigură o determinare extrem de precisă a substanţelor alergene”, explică dr. Dorin Pîrciog.
Alergiile se manifestă în diverse moduri mergând chiar până la şoc anafilactic. Şocul anafilactic este o reac- ţie extrem de gravă a organismului şi poate duce la deces, dacă nu se intervine imediat. Astfel, de ce să ne trezim în aceste situaţii extreme, pe principiul mie sau copilului meu nu ni se poate întâmpla, în loc să ştim exact ce să evităm. În America, mor anual între 500-1.000 de oameni din cauza şocului anafilactic.
Este foarte important să facem distincţia dintre alergii şi intoleranțe. În comparaţie cu alergiile alimentare clasice, care adesea cauzează simptome severe în câteva minute, intoleranţele conduc adesea la complicaţii întârziate, care pot apă- rea după mai multe ore sau chiar zile. Sistemul imunitar acţionează foarte încet la prezenţa acestor alimente şi se instalează o inflamaţie uşoară, dar cronică a ţesutului, iar în timp se pot declanşa boli grave. Intoleranţele alimentare sunt foarte comune şi se estimează că afectează aproximativ 45% din populaţie, dar simptomele sunt, de cele mai multe ori, ignorate. „Din cauza manifestărilor întârziate şi nespecifice, uneori la interval de zile de la momentul ingestiei unui aliment, diagnosticul intoleranțelor alimentare este unul foarte greu de pus. De aceea, testarea specifică printr-un test AND este de mare ajutor în cazul în care nu reuşim să depistăm ce aliment(e) ne provoacă neplăceri. Totodată, raportul sosit în urmă testării ne furnizează recomandări importante despre cum să gestionăm situaţiile respective şi cum să ne alimentăm mai bine”, explică dr. Dorin Pîrciog.
Testele pentru detectarea intolerantelor şi alergiilor se fac în principal din sânge. Recoltarea probei de sânge se face, de asemenea, uşor, procedura fiind asemă- nătoare celei prin care se testează glicemia. Odată recoltate probele, acestea sunt trimise peste hotare (în Norvegia, în cazul clinii unde lucrează doctorul Pîrciog), care este lider european în testarea genetică avansată, iar rezultatele vin sub formă unor rapoarte personalizate complexe, uneori de zeci sau chiar sute de pagini.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…