Sari la conținut

De ce se umflă picioarele și gleznele. Alimentele care cauzează retenție de apă

picioare umflate
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Alimente și băuturi de la care ți se umflă picioarele. Umflarea picioarelor și a gleznelor, cunoscută sub numele de edem, este o afecțiune medicală care apare atunci când se acumulează lichid în țesuturi. Dacă experimentați în mod regulat acest tip de umflături, este important să vă familiarizați cu modul în care dieta poate influența această condiție.

Ce este edemul și care sunt cauzele acestuia? Edemul reprezintă acumularea de lichid și umflarea care apare în țesuturile, cavitățile sau organele corpului. Acesta afectează în mod obișnuit picioarele, dar poate apărea și în alte zone ale corpului”, explică Dr. Sulagna Misra, MD, BCMAS, medic de medicină integrativă și fondator al Misra Wellness.

Doctorul explică că alte cauze ale edemului includ sarcina, anumite medicamente (cum ar fi cele antihipertensive, medicamentele antiinflamatorii și hormonii), reacțiile alergice și alte afecțiuni de sănătate (cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, bolile hepatice, bolile renale și arsurile solare).

Alimente și băuturi de la care ți se umflă picioarele

Dacă vă confruntați cu umflarea picioarelor, gleznelor sau a altor zone ale corpului, iată o listă de băuturi și alimente pe care ar trebui să le evitați:

Pâine și paste făinoase

Unele persoane pot experimenta umflături din cauza alimentelor făcute cu făină albă, cum ar fi pâinea și pastele. Aceasta este mai ales valabil în cazul celor care suferă de intoleranță la gluten. Consumul alimentelor cu gluten poate declanșa o reacție inflamatorie în organism, care poate duce la umflături.

Băuturi carbogazoase

Alimentele și băuturile bogate în zahăr, precum sifonul, pot contribui la umflături. Consumul excesiv de zahăr poate declanșa inflamații în organism. Ghidul dietetic pentru americani recomandă limitarea zahărului la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice. Acest lucru înseamnă că, dacă consumați în medie 2.000 de calorii pe zi, mai puțin de 200 de calorii ar trebui să provină din zahăr.

Sucuri de fructe

Chiar dacă sucul poate fi o opțiune sănătoasă atunci când este consumat cu moderație, unele sucuri pot conține cantități mari de zahăr adăugat. Consumul excesiv de zahăr din sucuri poate provoca inflamații și umflături.

Mezeluri

Alimentele bogate în sodiu pot cauza umflături, iar mezelurile sunt un exemplu frecvent. Ghidul dietetic pentru americani recomandă limitarea sodiului sub 2.300 de miligrame pe zi. Pentru a reduce consumul de sodiu din dieta dumneavoastră, puteți opta pentru mezeluri cu conținut scăzut de sodiu sau puteți înlocui carnea de mezeluri cu tofu sau ouă.

Alimente prăjite

În cazul umflăturilor, medicul poate recomanda eliminarea alimentelor prăjite din dietă. Nivelul crescut de sodiu și grăsimi saturate din alimentele prăjite poate provoca inflamații.

În cazurile ușoare de edem, ajustările stilului de viață pot ajuta la rezolvarea problemei. Pentru cazurile mai severe, poate fi necesară administrarea de medicamente care să ajute organismul să elimine excesul de lichid în urină.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel