Senzatia de urechi infundate poate sa ascundă, printre altele, o afecțiune gravă cum ar fi otita. În cele mai multe cazuri, însă, acest disconfort este cauzat de dopurile de cerumen sau poate să apară odată cu diferențele de altitudine.
”Acum două săptămâni am fost la munte şi pe drum mi s-au înfundat urechile foarte tare. Nu mi-a trecut în totalitate de atunci, iar când înghit simt că îmi pocneşte ceva în ureche. Am impresia că şi auzul mi-a fost afectat”,spune Laura Marinescu.
Dr. Elena Lățcan, medic primar ORL la Centrul de Diagnostic şi Tratament „Dorobanţi”, Bucureşti spune că în acest caz, un examen ORL este foarte necesar pentru început. ”Cauzele manifestărilor prezentate pot fi schimbările de presiune cu altitudinea ce influenţează buna funcţionare a urechii, o alergie nazală la rece, existenţa unei sinuzite vechi, care s-a acutizat la schimbarea de mediu, ori un dop de ceară. În toate situaţiile amintite, comunicarea nas -ureche, prin trompa lui Eustachio s-a înfundat (otită seroasă, hipoacuzie de transmisie sau mixtă). Este nevoie atât de înlăturarea cauzelor, dar şi a tratamentului medicamentos. De exemplu, dacă e sinuzită cel mai indicat este să luaţi antibiotic. Problema se poate rezolva şi cu antiinflamatoare, antialergice sau dezobstruante nazale (spray/ picături)”.
Urechile se înfundă și în timpul unei răceli puternice pentru că trompa lui Eustachio (conductul care face legătura între faringe și urechea medie) nu egalizează presiunile corect, mai ales la cei cu respirație nazală dificilă. Aceeași senzație supărătoare se produce și în cazul perforațiilor timpanale acute, după traumatisme ca lovituri peste ureche sau atunci când aveam de-a face cu un corp străin. În situația în care acest disconfort nu dispare de la sine, este necesara prezentarea pentru consultație și tratament la medicul ORL.