Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au investigat factorii sunt îngrijorați de numărul tot mai crescut al cazurilor de cancer la persoane sub 50 de ani, așa că au investigat factorii de risc.
Cancerul apare atunci când mutațiile genetice determină creșterea necontrolată a celulelor și pot apărea în orice organ sau țesut al corpului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunea este a doua cauză principală de deces la nivel mondial.
În timp ce cancerul afectează, în mod obișnuit, persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste, studiile arată că, începând cu anii 1990, incidența anumitor tipuri de cancer a crescut în rândul persoanelor sub 50 de ani în multe părți ale lumii.
Cancerele cu debut precoce prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv infertilitate, afecțiuni cardiovasculare și cancere secundare, precum și efecte secundare ale tratamentului pentru cancer.
Înțelegerea factorilor de risc pentru cancerele cu debut precoce ar putea ajuta la prevenirea, detectarea precoce și tratamentul acestora. Recent, cercetătorii au efectuat o revizuire a diferitelor studii pentru a determina posibilii factori de risc pentru cancerul cu debut precoce.
Ei au observat că factorii stilului de viață la începutul vieții, cum ar fi dieta, obezitatea și expunerea la mediu, pot contribui la riscul de cancer de debut precoce.
Dr. Andrew K. Dingwall, profesor de biologie și patologie a cancerului și medicină de laborator la Universitatea Loyola, a declarat pentru medicalnewstoday:
„Studiul oferă [o viziune substanțială] asupra impactului pe care dieta, exercițiile fizice și mediul înconjurător l-ar putea avea în dezvoltarea cancerelor cu debut precoce.”
Studiul a fost publicat în Clinical Oncology.
Pentru revizuire, cercetătorii au analizat mai întâi datele globale din anii 2000 până în 2012 privind incidența a 14 tipuri de cancer care au crescut în incidență în rândul adulților sub 50 de ani. Acestea au inclus:
Cercetătorii au examinat apoi studii care investighează posibili factori de risc pentru cancer, alături de literatura care descrie caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor canceroase cu debut precoce și mai târziu.
Ei au recunoscut că incidența crescută a cancerului cu debut precoce ar putea fi parțial legată de metodele de screening.
După analizarea literaturii de specialitate, cercetătorii au observat că dovezile tot mai mari sugerează că pot exista intervale de câteva decenii între deteriorarea celulară inițială și detectarea clinică a cancerului.
Ei au mai observat că creșterea numărului de cancere cu debut precoce se corelează cu tendințele actuale ale stilului de viață. Ei au remarcat că astfel de schimbări, care au început la mijlocul secolului al XX-lea, ar fi putut afecta incidența cancerului cu debut precoce din anii 1990, deoarece efectele lor ar fi durat timp să se acumuleze.
Factorii stilului de viață care pot crește riscul de cancer includ:
Cercetătorii au mai scris că opt dintre cele 14 tipuri de cancer studiate se referă la sistemul digestiv, indicând importanța microbiomului oral și intestinal în riscul de cancer.
În special, ei au evidențiat nutriția, factorii de stil de viață și utilizarea mai mare a antibioticelor ca factori care afectează microbiomul și cresc riscul de cancer.
D. Gypsyamber D’Souza, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea Johns Hopkins, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:
„Factorii stilului de viață, cum ar fi obezitatea, lipsa activității fizice și alimentația necorespunzătoare, sunt asociați cu un risc crescut de cancere multiple. Probabil că acești factori cresc riscul de cancer atât direct, cât și indirect. De exemplu, ele pot provoca o inflamație crescută și pot influența sau perturba procesele de reglare celulară, crescând astfel direct riscul și pot provoca alte boli cronice care apoi, la rândul lor, cresc riscul de cancer.”
Medicii recomandă următoarele modificări ale stilului de viață, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii:
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…