Din cuprinsul articolului
De ce schimbările climatice ne afectează sănătatea. Mercurul ar putea
De ce schimbările climatice vor face ca acest val de căldură să fie și mai periculos?
Met Office a emis prima avertizare roșie pentru căldură extremă, iar experții meteorologi au declarat că temperaturile ridicate ar putea pune în pericol viețile oamenilor.
De asemenea, autoritățile sanitare din Marea Britanie a crescut avertismentul de sănătate pentru căldură de la nivelul trei la nivelul patru – o „urgență națională”.
boala și decesul pot apărea în rândul oamenilor
Nivelul patru este atins „atunci când un val de căldură este atât de sever și/sau de prelungit încât efectele sale se extind în afara sistemului de sănătate și de asistență socială… La acest nivel, boala și decesul pot apărea în rândul tuturor persoanelor cu probleme de sănătate, și nu doar în grupurile cu risc ridicat (cum ar fi persoanele în vârstă)”.
schimbările climatice cresc probabilitatea unor valuri de căldură excepționale
Oamenii de știință spun că schimbările climatice cresc probabilitatea unor valuri de căldură excepționale în Marea Britanie, o țară neobișnuită cu temperaturi atât de ridicate.
În ce măsură acest tip de valuri de căldură extreme se datorează schimbărilor climatice?
Meteorologul Alex Deakin a declarat pentru Sky News: „Aceste perioade de caniculă, aceste valuri de căldură sunt din ce în ce mai intense și mai frecvente. Știința este absolut clară că schimbările climatice își pun amprenta peste tot în această perioadă de caniculă actuală.”
El a adăugat: „O temperatură de 40 de grade Celsius este acum de 10 ori mai probabilă în Regatul Unit decât ar fi în cazul unui climat care variază în mod natural – deci unul pe care oamenii nu l-au influențat.
„Așadar, ne vom confrunta din ce în ce mai des cu astfel de valuri de căldură”, a adăugat expertul.
El a continuat: „Valurile de căldură sunt din ce în ce mai severe, mai violente, durează mai mult și temperaturile cresc, iar toate acestea fac parte din schimbările climatice.”
Jim Dale, meteorolog principal la British Weather Services, a declarat că Marea Britanie se află la o „răscruce” în ceea ce privește „cel mai incontestabil semn de schimbare pe care l-am văzut vreodată”.
„Nu mai este o negare – schimbările climatice provocate de om -sunt aici.”
El a adăugat: „Nu este vorba doar de căldură. Este vorba și despre alte aspecte pe care le vom vedea în viitor – furtuni, inundații – aceste aspecte pe care le aduc schimbările climatice.”
Cât de pregătită este Marea Britanie pentru a face față unor temperaturi atât de ridicate?
Deakin a declarat că infrastructura din Marea Britanie nu este pregătită să facă față unor astfel de niveluri, dar trebuie să se pregătească din ce în ce mai mult pentru ele, inclusiv de către guvern.
El le-a numit „valori fără precedent”, adăugând: „Când pleci în vacanță, corpul tău este pregătit pentru asta, iar infrastructura din acele țări (cum ar fi sudul Europei) este pregătită. Au aer condiționat”.
Temperaturile din timpul nopții vor cauza probleme
Dl Deakin a avertizat: „Temperaturile din timpul nopții, precum și cele din timpul zilei, sunt cele care vor cauza probleme, deoarece oamenii nu vor putea dormi la fel de bine, iar dacă organismul tău nu se odihnește, atunci se luptă cu adevărat să facă față temperaturilor ridicate.”
Efectele caniculei asupra organismului uman sunt multiple:
- Insolația, ce apare prin expunere directă la soare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin febră, greață, cefalee, vertij, stare confuzională, până la pierderea conștienței;
- Epuizarea apărută că urmare a deshidratării corpului prin transpirație, se poate manifesta cu vertij, paloare, hipotensiune, puls accelerat, spasme musculare;
- Crampe musculare, apărute în urmă pierderilor de minerale;
Edeme ale membrelor superioare și inferioare; - Erupții cutanate, datorate transpirației în exces și a expunerii prelungite la soare;
- Cele mai afectate persoane sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice (cardiace, pulmonare, renale, diabet zaharat, obezitate).
Potrivit medicilor, pentru a preveni efectele caniculei, vă recomand să evitați expunerea în aer liber între orele 11.00 și 17.00; purtați haine lejere, de culoare deschisă; acoperirea extremitătii cefalice; consum crescut de lichide (dar nu alcool); folosirea cremelor cu factor de protecție peste 30; respectarea tratamentului medicamentos pentru persoanele cu afecțiuni cronice.