Sari la conținut

De ce să-ți faci muștar în casă. Evită să mai cumperi, e un pericol pentru sănătate

De ce să-ți faci muștar singur în casă. Muștarul se numără printre cele mai apreciate condimente, folosite pe tot Globul Pământesc. în diferite tipuri de preparate. Planta este originară din regiunea Mediteraneană.

De ce să-ți faci muștar în casă. Evită să mai cumperi, e un pericol pentru sănătate

De ce să-ți faci muștar în casă? Sosul se poate prepara în casă. În acest fel vei evita să-l folosești pe cel de pe rafturile magazinelor din România care are până la  6 E-ur, doar 10% boabe de muștar și până la 6.5 grame de sare, potrivit Capital.

Evită să mai cumperi muștar, e un pericol pentru sănătate

Muștarul existent pe piață, un pericol pentru sănătate. Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • valoarea energetică este cuprinsa între 23 kcal și 290 kcal.
  • cantitatea de grăsimi variază între 2.52g și 27g.
  • cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0g și 2.7g.
  • cantitatea de proteină se situează între 1.7g și 7.5g pentru produsele studiate.
  • cantitatea de glucide se situează între 2.1g și 36g.

2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite

Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi. Aromele regăsite în muștar precum miere, hrean, mărar etc. se regăsesc într-o proporție cuprinsă între 0.1% și 15%.

Muștarul se prepară din semințe de muștar alb, numite Brassica alba, oțet, sare, lămâie și, după gust, piper sau alte condimente aromatice. Pentru a-l prepara singur ai nevoie doar de un blender și puțină răbdare pentru că boabele trebuiesc să stea la macerat 2-3 zile alături de toate celelalte ingrediente.

Poate fi dulce, picant cu hrean sau cu miere, în funcție de preferințele fiecăruia! Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare.

O linguriță de muștar la o masă, are numeroase beneficii pentru sănătate

  • Proprietăți antidepresive, datorită conținutului de triptofan, care este un aminoacid esențial pentru promovarea unei stări de bine și de relaxare.
  • Proprietăți antiinflamatorii, datorate conținutului de seleniu și magneziu – magneziul susține și echilibrul psihic, calmând stările de agitație și/sau anxietate. Seleniul, împreună cu magneziul, fac echipă bună împotriva astmului bronșic, al bronșitelor și al pneumoniei. Pentru efecte sporite se pot aplica o serie de cataplasme cu făină din muștar negru, pe torace, până la atenuarea simptomelor.
  • Activează metabolismul (o linguriță pe zi crește rata metabolică cu aproximativ 25%).
  • Stimulează digestia, datorită conținutului ridicat de vitamină B. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil trebuie să aibă grijă la consumul frecvent de muștar.
  • Stimulează sistemul imunitar datorită proprietăților antifungice și antibacteriene

Muștarul nu trebuie ținut niciodată la congelator

Atenție! Este important de reținut că muștarul nu trebuie ținut niciodată la congelator, iar dacă ai o cămară sau un spațiu de depozitare rece, fără accesul luminii naturale, muștarul, chiar și desigilat,se poate păstra foarte bine. În caz contrar, este bine de ținut la frigider, după desigilare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel