Din cuprinsul articolului
De ce să nu mănânci niciodată cartofi încolțiți. Toți cartofii conțin compuși toxici naturali denumiți glicoalcaloizi, inclusiv solanina și chaconina. Acești compuși se găsesc în concentrații reduse și, de obicei, nu sunt dăunători.
Totuși, pe măsură ce cartofii încep să germineze, cantitatea de glicoalcaloizi se poate mări. Consumarea cartofilor care au germi poate rezulta în ingestia unor nivele prea mari din aceste chimicale.
„Cartofii conțin în mod normal un glicoalcaloid toxic, pe care îl găsim de obicei undeva în jur de 10 mg la 100 g de produs. Poate ajunge, pentru unele soiuri, chiar și la 30 mg. Acest alcaloid, atunci când este sfărâmat, poate depăși valoarea de 100 mg la 100 g, devenind prea toxic pentru organism. Prin urmare, cartofii încolțiți nu trebuie consumați. În mod similar, cartofii care se află în zona verde prezintă un risc pentru consum”, spune Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară, potrivit adevarul.ro.
Atunci când cartofii prezintă muguri, este indicat să-i aruncați. Prezența mugurilor sugerează că acei cartofi au acumulat niveluri crescute de toxine. Deși înverzirea produsă de clorofilă nu este dăunătoare în sine, aceasta semnalează o creștere a toxinelor.
Este important să evităm expunerea cartofilor la lumina soarelui. Experții subliniază că sub acțiunea luminii, cartofii generează solanină, o substanță toxică pentru corpul uman. Cartofii produc solanină ca mecanism de apărare împotriva insectelor și bolilor.
„Când cartofii sunt expuși la soare, concentrația de solanina din ei crește. În consecință, consumul de cartofi care au stat la soare poate duce la intoxicații alimentare. De aceea ei se țin la beci, în locuri întunecate și răcoroase”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău.
Simptomele intoxicației cu solanina includ greață, vărsături, diaree, dureri de cap, amețeli, slăbiciune, probleme respiratorii, iar în cazuri severe poate surveni chiar și decesul.
Este bine ca atunci când scoatem cartofii din sol, să îi depozităm direct la beci, la întuneric, pentru înălbire, așa cum se spunea în trecut, pentru a se elimina cantitatea de solanină din ei.
Simptomele intoxicației pot apărea după câteva ore sau chiar o zi de la consumul de cartofi încolțiți. Deși efectele sunt de obicei ușoare, pot include: vărsături, diaree, dureri abdominale, tensiune arterială scăzută, puls rapid, febră, dureri de cap, dezorientare.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…