De ce să mâncăm varză crudă. Iată cât de benefică este

De ce să mâncăm varză crudă. Iată cât de benefică este pentru sănătate și conține puține calorii. Ce spune nutriționistul Cristian Mărgărit despre varză:

 

Printre cele mai recomandate în curele de slăbire, varza oferă beneficii incredibile, motiv pentru care ar trebui să i se dea mai multă importanță.

Este versatilă și, deci, multitudinea de combinații în care se poate consuma varza, fie că ne referim la salată, care nu mai este fadă ca în urmă cu niște ani, fie că ne referim la sucul de varză, o poate ridica în ochii noștri.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a exemplificat, la Antena 1, doar câteva din felurile în care varza poate fi consumată, dar și care sunt beneficiile acesteia pentru sănătate.

”Varza, un ingredient miraculos. Pentru piele, pentru ficat, pentru sănătatea sexuală, pentru eliminarea retenției de apă, pentru plămâni.

Deci este un aliment magic”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, subliniind că ”varza nu este deloc un simbol al sărăciei”, făcând referire la vremurile când aceasta se afla pe mesele multor oameni.

”O salată de varză este absolut miraculoasă, iar o altă variantă de a o consuma este sub formă de suc, mai ales varza roșie. Are și quercitină, deci foarte mulți antioxidanți. Femeile, că tot vorbim de sănătatea pielii, vor bea suc de varză”, a mai explicat  nutriționistul.

Se poate consuma și sub formă de suc

Mărgărit susține că sucul de varză merge bine în combinație cu cel de sfeclă roșie, având un efect vasodilatator, iar combinat cu țelină și morcov, iar cei care au probleme cu gustul sucului de varză pot adăuga și puțin măr.

Cât privește salata de varză, nutriționistul a precizat că varza trebuie tăiată mărunt și frecată cu puțină sare, ”toți nutrienții din varza fermentată sunt păstrați perfect și chiar cresc în cantitate.

Am zis să mergem către lime, ca sursă de acid, și după gust și puțin ghimbir. Foarte bun și el ca detoxifiant, pentru bilă, pentru cei care au bila leneșă.

Schimbă gustul, te va înțepa, dar este chestie de obișnuință. Îl poți face separat, într-un sos, dar noi l-am folosit direct. Putem pune și coriandru, unii îl percep ca pe ceva ciudat, dar este un gust nou și intens.

Este foarte sănătos, mai mult, îi va schimba gustul și ne va scoate din plictiseala salatei de varză cu morcov și oțet”, a mai spus nutriționistul.

Totodată, mai spune acesta, se poate adăuga pune și boia iute, unul dintre condimentele preferate în sezonul rece. Iar explicația este una simplă.

”Toată lumea preferă iutele acum, toamna și iarna, este foarte bun pentru că îmbunătățește circulația, are și efect antioxidant, te încălzește. Sănătatea inimii este îmbunătățită și pentru slăbire. (…)

Se poate lăsa și câteva zile la murat

Iutele este de mai multe feluri, doar te arde, te doare, alte efecte negative nu are, el doar modifică senzația de durere, percepția durerii, nu este o daună asupra celulelor tale”, a mai spus nutriționistul.

De asemenea, salata de varză pe care a recomandat-o poate fi consumată imediat sau lăsată într-un borcan, pentru 2-3 zile, la murat.

”Este excelentă. Foarte important pentru varză și toate cruciferele este că trebuie să le mestecăm foarte bine pentru a se combina substanțele care există în acestea. Sulforafanul este foarte bun pentru detoxifierea ficatului.

Și iarăși, încă un truc, apropos de supa de varză, căci toată lumea a auzit de dieta cu supă de varză, este mai bine să o tai sau să o dai la blender crudă și apoi să o fierbi, dacă vrei să îți faci o supă-cremă în care să incluzi și varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles, și nu invers.

Când le-ai dat la blender se formează aceste substanțe benefice care sunt termostabile, nu se mai distrug prin fierbere. În schimb, dacă le fierbi întregi riști să distrugi precursorii acelor substanțe”, a explicat nutriționistul în emisiunea difuzată la Antena 1.

Varza conține doar 25 de calorii la suta de grame, dar este plină de nutrienți esențiali pentru organism. Potrivit Nutrition&You,  varza mai conține: calciu, potasiu, vitaminele A, C, K, fier, magneziu, mangan fosfor, zinc, alfa și betacaroten.

Se poate consuma ca atare, dar se poate și prepara sub formă de supe, ciorbe, ca garnituri la feluri principale, dar și ca ca plăcintă cu brânză și mărar.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: