Sari la conținut

De ce să folosești plant extrakt din mlădițe pentru sănătatea ta și a familiei tale?

Medicina pe bază de plante este una dintre cele mai vechi științe din lume. De mii de ani, oamenii s-au dedicat și încă se dedică studiului plantelor, florilor și plantelor medicinale și a proprietăților acestora pentru uz cosmetic, terapeutic sau nutrițional.

Practica utilizării plantelor medicinale și a extractelor acestora pentru tratarea afecțiunilor corpului și a rănilor era deja folosită în rândul oamenilor primitivi și, de-a lungul timpului, a găsit o utilizare pe scară largă până în prima jumătate a secolului al XX-lea, când a fost apoi înlocuită de produsele de farmacie. Apariția primelor medicamente, de fapt, a provocat un retrograd considerabil al tratamentelor cu remedii naturale, și din cauza campaniilor de marketing care vizează promovarea produselor companiilor farmaceutice ca soluție pentru toate bolile. Nu dorim să subminăm puterea medicamentelor care au un rol extraordinar în starea sănătății, însă produsele din plante, precum extractul din mlădițe de zmeur sau măslin și multe altele pot fi folosite ca adjuvant și ajută în procesul de vindecare. Și totuși, tot mai mulți oameni se apropie de această artă nobilă și produsele pe bază de plante sunt adesea preferate față de cele farmaceutice atunci când vine vorba de tratarea unor afecțiuni comune, cum ar fi anxietatea, stresul, insomnia, disconfortul gastro-intestinal, migrenele etc.

Arta de a extrage tot ce este mai bun din plante și flori a dat viață fitoterapiei, adică utilizării produselor pe bază de plante și complet naturale pentru vindecare. În ziua de azi există o mulțime de produse benefice pentru sănătatea ta și a familiei tale, precum plant extrakt din mladite, uleiuri sau suplimente din darurile naturii.

Succesul remediilor naturale se regăsește în capacitatea de a provoca mai puține efecte secundare față de produsele farmaceutice, care urmăresc mai degrabă să neutralizeze tulburarea folosind un singur ingredient activ, adesea de natură sintetică. Fitoterapia, pe de altă parte, folosește diferiții compuși prezenți în mod natural în plantă și este capabilă să ofere un sentiment de bunăstare.

Mai mult, în majoritatea cazurilor, remediile naturale au un cost mult mai mic decât medicamentele și sunt disponibile în magazinele online. De fapt, mulți utilizatori se bazează pe medicina naturistă oferită online, în special în contextul actualei pandemii, pentru a cumpăra uleiuri esențiale, extracte și multe alte produse pentru producerea de ceaiuri de plante, unguente și multe altele, având în vedere varietatea largă de produse disponibile.

Medicina naturistă profită de proprietățile și beneficiile multor plante, iar compușii conținuți în acestea sunt capabili să ajute la restabilirea bunăstării din diferite puncte de vedere, precum și a aplicațiilor acestora în domeniul terapeutic. Se pare că uleiurile esențiale sunt adevărate concentrate de principii benefice, capabile să garanteze cele mai imediate și eficiente rezultate.

Uleiurile esențiale, de exemplu, sunt extrase direct din inflorescențele plantelor, printr-un proces de stoarcere care poate fi realizat folosind alcool sau solvenți. Deoarece acestea sunt concentrate foarte puternice, acestea trebuie întotdeauna diluate cu alte substanțe sau cu alte uleiuri mai neutre, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos. Utilizarea lor se extinde la diferite zone, de la atomoterapie la produse cosmetice, iar aportul lor poate avea loc prin inhalarea, prin evaporarea a câtorva picături de compus printr-un difuzor de mediu, cu utilizare topică prin masarea uleiului direct pe partea de tratat sau pentru uz intern, prin urmare ingerat, dar în acest caz este recomandabil să consulți un specialist care va recomanda doză corectă.

Desigur, fiecare produs din plante are proprietățile sale și modul sau de realizare. Multe astfel de produse sunt recunoscute că fiind antibacteriene, analgezice, antiinflamatoare, precum și având o acțiune relaxantă și stimulatoare asupra sistemului nervos, însă pot fi folosite și pentru afecțiuni cât se poate de specifice. Fiecare extract și produs are, desigur, o compoziție chimică diferită, prin urmare efectele vor fi diferite de la substanță la substanță.

Unele produse sunt aliați excelenți pentru somn, altele pentru inflamația pielii, altele sunt ideale pentru combaterea infecțiilor sau există unele care pot îmbunătăți problemele intestinale și digestive. Ideal ar fi să se păstreze acelea care pot ajuta la restabilirea bunăstării zilnice la îndemână, pentru a fi utilizate ori de câte ori este nevoie. Așadar, să vedem care cele mai utilizate plante pentru efectele pe care le produc asupra corpului și minții ființei umane.

Anxietatea și stresul sunt fenomene care apar adesea în viața de zi cu zi, când cineva este supus ritmurilor frenetice și angajamentelor continue. Uneori, chiar și după o zi plină, este dificil să te poți relaxa odată ajuns acasă și starea de rău continuă să se acumuleze, ducând la alte afecțiuni. Poți folosi produse ce conțin ginseng, sunătoare, pasiflora, valeriana. Insomnia, de exemplu, este unul dintre efectele strâns legate de stres și, dacă nu este tratată corespunzător, riscă să devină ceva din ce în ce mai frecventă.

Produsele cu lavandă au proprietăți relaxante și calmante asupra sistemului nervos, prin urmare ingredientele sale active sunt capabile să acționeze asupra tulburărilor de somn și a diferitelor tipuri de agitație, precum și să ofere beneficii altor tipuri de inflamații, precum cele ale pielii.

Pentru a contracara tulburările digestive și inflamația sistemului digestiv, produsele cu anason stelat, fenicul, ghimbir și mentă sunt aliați excelenți pentru a contracara balonarea, durerile intestinale și greața.

În cele din urmă, produsele cu extracte din pin, eucalipt și rozmarin sunt ideale pentru tratamentul simptomelor gripei, au o acțiune decongestionantă și te ajută să respiri mai bine atunci când ai nasul înfundat.

După cum vezi, există un număr mare de plante, disponibile sub diverse formule, pe care le poți folosi pentru diverse probleme. (P)

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel