Rosul unghiilor este un obicei des întâlnit la milioane de oameni din întreaga lume. Deşi aparent un gest inofensiv, medicii psihologi avertizează că deprinderea aceasta are în spate afecţiuni mentale periculoase.
Mai mult, este un gest inoportun și pentru dinți, smalțul va fi serios afectat dacă deprinderea va dura mult timp.
Rosul unghiilor. În lume sunt o mulțime de persoane adulte sau copii care-și rod unghiile. Medicii psihologi avertizează că acest gest automutilant are la bază o afecţiune mentală destul de serioasă, potrivit Daily Mail.
Coform medicilor specialişti, rosul unghiilor se poate transforma într-un viciu foarte periculos, e mai ușor să renunți la fumat decât la crănțănitul unghiilor.
Rosul unghiilor. Cadrele medicale au desfăşurat o serie de studii cu privire la acest obicei şi se gândesc serios să schimbe încadrarea acestuia de la un gest inofensiv la tulburare obsesiv-compulsivă.
Mai mult de atât, rosul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali.
„La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mentală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi”, a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din Calofornia, conform NBC.
Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când pacientul care îl practică îşi cauzează singur durere, neputând apoi să îşi mai folosească mâinile deoarece rănile provocate pot duce la infecţii severe.
În plus, atunci când îşi rod unghiile, oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi astfel răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.
Specialiștii spun că o metodă de a scăpa de acest obicei ar fi înfășurarea unghiilor în bandaje sau ungerea lor cu lămâie, ardei iute sau pelin.
În orice caz, având în vedere implicațiile emoționale ale gestului, e bine să se folosească o abordare blândă și plină de tact atunci când încercăm să convingem persoana care își roade unghiile să nu o mai facă.
Iar primul lucru, trebuie rezolvată cauza stresului care a dus la rosul unghiilor.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…