Sari la conținut

De ce riscul de INFARCT este mai mare iarna? Medic: Creşte ritmul cardiac

Infarctul miocardic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infarctul miocardic nu are simptome

De ce riscul de INFARCT este mai mare iarna? Temperaturile scăzute afectează inima. Potrivit cardiologilor, frigul impune un efort de adaptare pentru organism. Ce înseamnă acest lucru? Inima trebuie să depună eforturi în plus pentru buna circulaţie a sângelui.

Iarna, în corp se produc anumite modificări de adaptare. Astfel, spun medicii, în condiţii de temperaturi scăzute, creierul secretă neurotransmiţători care trimit semnale vaselor de sânge pentru a se contracta.

Această vasoconstricţie, sensibilă mai ales la nivelul extremităţilor, explică de ce avem mâinile şi picioarele reci. Pentru că vasele se îngustează, inima trebuie să muncească mai mult pentru a propulsa sângele în corp.

Din acest motiv, în condiţii de frig, frecvenţa cardiacă se măreşte, tensiunea arterială creşte, iar consumul de oxigen este mai mare. Pe fondul acestor modificări, persoanele vulnerabile au un risc mai mare iarna de a face infarct, accident vascular cerebral sau ruptură de anevrism.

Oamenii de știință din Suedia spun că riscul de infarct este mai mare în zilele reci, din cauza modificărilor specifice în condiţii de frig – creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, nevoie mai mare de oxigen şi probabilitatea crescută de coagulare a sângelui. În plus, infecțiile tractului respirator sunt mai severe și se răspândesc mai ușor în timpul iernii, ceea ce, la rândul lor, pot declanșa un atac de cord, potrivit medicalnewstoday.com.

Factori de risc
Mecanismele de adaptare a inimii la frig favorizează riscul de apariție a infarctului și a accidentului vascular cerebral mai ales la cei cu hipertensiune, diabet sau cu boli renale cronice.

La fumători, riscul de infarct este mai mare iarna, pentru că ţigările exacerbează vasoconstricţia.

Alţi factori de risc sunt:

  • Vârsta înaintată;
  • Istoricul familial;
  • Obezitatea;
  • Sedentarismul;
  • Consumul de alcool şi de grăsimi saturate sau trans.

Potrivit unui studiu recent, fumatul și consumul de alcool sunt factorii de risc cel mai probabil să declanșeze un atac de cord la temperaturi scăzute.

Cardiacii trebuie să evite ieșirile când este foarte frig, iar dacă sunt totuși nevoiți să facă acest lucru, trebuie să poarte haine călduroase, în straturi.

Mănușile și căciula sunt indispensabile, pentru a se reduce pierderile de căldură. De asemenea, trebuie evitate eforturile prea solicitante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel