Sari la conținut

De ce refuză oamenii să se mai vaccineze? Specialiștii știu motivul: „Au obosit. Din păcate, muți cred că…”

vaccin
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Specialiștii știu motivul din spatele refuzului oamenilor de a se vaccina. Este posibil să fi ajuns aparent într-o stare de „oboseală de vaccin”, determinându-i pe cei mai mulți dintre ei să refuze vaccinurile de rapel pentru o protecție continuă anti-covid.

Când guvernul SUA a lansat dozele de rapel bivalente Covid în septembrie anul trecut, experții în sănătate publică sperau că mulți vor profita de șansa de a rămâne protejați de virus și de noile sale subvariante Omicron.

De ce refuză americanii vaccinurile de rapel

Din păcate, datele oficiale au arătat că primul rapel bivalent nu a fost la fel de bine primit pe cât speraseră experții. Doar 27,1% dintre adulți și 18,5% dintre adolescenți au fost vaccinați între noiembrie și decembrie 2022.

În ciuda recepției proaste, guvernul este încă foarte probabil să ofere o altă doză de rapel bivalentă, deoarece protecția oferită de prima doză a început să scadă. Dar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) este încă nehotărâtă cu privire la rapelul de primăvară amti-covid.

Cu toate acestea, americanii ar putea avea deja oboseală cauzată de vaccin, pe care Asociația Medicală Americană (AMA) o definește ca „o lipsă de dorință sau refuz față de informațiile sau instrucțiunile privind vaccinul din cauza poverii sau epuizării percepute”.

Conform celor mai recente date obținute de AMA, doar 15,8% din populația S.U.A. a primit vaccinuri de rapel bivalente actualizate, în ciuda răspândirii subvariantei XBB.1.5 Omicron foarte transmisibile în țară.

Specialiștii explică motivul din spatele refuzului

În afara S.U.A., alte țări se confruntă cu același fenomen. Un studiu recent publicat în revista Nature Medicine a constatat că dorința oamenilor de a se vaccina în Austria și Italia a fost relativ scăzută.

Cercetătorii au chestionat 6.357 de persoane din cele două țări europene. Respondenții au fost rugați să-și evalueze „pregătirea de a se vaccina” pe o scară de la 0 la 10. Evaluările medii au fost de doar 5,8 în Italia și 5,3 în Austria.

„Respondenții din ambele țări au raportat niveluri ridicate de oboseală cauzată de pandemie și au arătat un nivel scăzut până la mediu de încredere în parlament și guvern”, au scris autorii studiului, menționând că încrederea scăzută în instituțiile medicale, guverne și vaccinări a fost comună în rândul respondenților.

Dr. Norman B. Gaylis, directorul medical la Centrul de Imunoterapie din Florida de Sud și expert de mult timp în COVID, a declarat pentru Fox News Digital că mulți oameni și-au pierdut aparent încrederea în vaccinuri din diverse motive.

„Din păcate, mulți oameni cred că virusul SARS-CoV-2 nu mai este o amenințare serioasă pentru sănătate de care ar trebui să fie îngrijorați”, a subliniat el după ce a declarat că mulți și-au pierdut încrederea pe fondul punctelor de vedere conflictuale și controverselor legate de protecția și efectele adverse ale vaccinului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel