Probabilitatea unei recidive depinde, în primul rând, de tipul de cancer primar și de stagiul în care acesta este depistat. Locul în care apare cancerul secundar precum și momentul de reapariție pot fi aproximate ținând cont de biologia cancerului primar, de istoricul pacientului și de tiparele de recurență generale.
Una dintre problemele cu care se confruntă țara noastră este depistarea târzie a cancerului. Lipsa educației sanitare și a conceptului de prevenție în rândul populației are drept consecință, printre altele, descoperirea cancerului în faze avansate. Cancerele descoperite în stadii avansate au cele mai mari riscuri de recidivă. „Una este să scoţi o rădăcină de câţiva centimetri, şi alta e să scoţi una de doi metri. Poţi fi sigur că ai scos tot? Aşa este şi la tumori. În cazul celor mari, există riscul ca celulele canceroase să se fi răspândit deja în jurul ţesutului fără să-ţi dai seama. De altfel, anumite gene agresive fac ca şi în stadiul I de boală, anumite celule să migreze repede în ţesuturi, în sânge. Şi atunci crezi că ai făcut pacientul bine şi, după câţiva ani… Cam 25% din pacientele cu cancer la sân se întorc peste câţiva ani cu metastaze osoase”, atrage atenţia medicul oncolog Florin Băcanu.
Cancerele cu risc crescut de reapariție sunt cancerele digestive (cancerul de pancreas, cancerul hepatic – hepatocarcinoame, cancerul căilor biliare, cancerul gastric, cancerul de colon, de rect).
Spre exemplu, în cazul cancerului mamar, chiar dacă este descoperit în stadiu incipient și tratat corect, nu putem vorbi de vindecare. În funcție de caz, medicul analizează parametrii tumorii, condițiile bolii, starea pacientului și, în funcție de acestea calculează riscul de recurență. Riscul cel mai scăzut este de 20% în cinci ani. Între 20% si 50% vorbim de risc mediu iar peste 50% e risc mare.
Dr. Georgeta Vremes explica faptul ca exista si tipuri de cancer pentru care riscul unei reaparitii este foarte scazut. “Sunt intr-adevar, cateva exceptii, tipuri de cancer cu 100% sanse de vindecare: cancerul de testicul, boala trofoblastica etc.”
Nu exista o modalitate sigura de a calcula probabilitatea reaparitiei unui cancer si, desi pacientilor li se recomanda o dieta adecvata combinata cu exercitii fizice si controale regulate, respectarea conditiilor nu este o asigurare ca problema a disparut in intregime. Starea de spirit a pacientului si modurile de abordare si de adaptare psihologica nu par sa influenteze nici ele aparitia unui cancer secundar, sustine un studiu publicat de British Medical Journal. Raspunsurile la intrebarea ce trece prin mintea oricarui pacient oncologic pot veni doar pe cale stiintifica.
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…