Categories: Ştiri sănătate

De ce plătesc românii mult pentru serviciile stomatologice? S-a aflat ADEVĂRUL

De ce plătesc românii mult pentru serviciile stomatologice? S-a aflat ADEVĂRUL: Serviciile stomatologice sunt prea mari în România. Pacienții plătesc chiar și  taxele impuse de statul român.

Patronatul Medicilor Stomatologi din România au explicat de ce este scump să mergi la stomatolog. Suma maximă lunară pe care CNAS o decontează în prezent este de 4.000 de lei pe lună, arată medicii stomatologi.

De ce plătesc românii mult serviciile stomatologice? Un medic a spus cplar

De remarcat faptul că medicii stomatologi au intrat recent în vizorul ANAF, care anunța, la finalul lunii trecute, că aproximativ 80% dintre stomatologi nu declară veniturile reale.

Medic: ,,Vrem să fim concentrați asupra pacienților, nu asupra birocrației!”

3.000 de lei pe lună. Acesta este venitul mediu declarat de un stomatolog din România. În acest context, ANAF a intrat pe fir.

Patronatul Medicilor Stomatologi din România susține că unele probleme stringente nu vor fi soluționate cât mai curând, vor avea repercusiuni asupra sănătății pacienților și sistemului medical.

În România sunt 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private.

Numărul medicilor stomatologi crește de la an la an, dar în câțiva ani România ar putea rămâne fără doctori.

Taxele împovărătoare către stat și proprietari ai cabinetelor sunt obligați să le suporte pentru a-și desfășura activitatea profesională.

,,România în fiecare an scoate pe piață în plus față de nevoile existente, peste 1000 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să-și desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și satelor.

Populația României și posibilitățile financiare ale românilor sunt în scădere ceea ce duce la o adresabilitate scăzută în condițiile în care numărul medicilor stomatologi crește anual. Este necesară o legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistența stomatologică și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în Timișoara.

Statul român „nu susține deloc” această ramură

Patronatul Medicilor Stomatologi din România afirmă că statul român „nu susține deloc” această ramură medicală.

„Pune din ce în ce mai multe poveri fiscale și birocratice prin măsuri de ordin legislativ, care nu reflectă realitățile și nevoile societății noastre. Birocrația și taxele se răsfrâng asupra pacienților prin tarifele practicate de medicii stomatologi, nevoiți să-și acopere astfel cheltuielile și prin timp mai puțin alocat profesiei pentru a completa avizele și actele cerute de diverse instituții ale statului.”

În România, tarifele practicate în cabinetele stomatologice sunt extrem de variate, tocmai din cauza problemelor cu care se confruntă medicii stomatologi.

Medicii susțin că prețurile decontate de CNAS pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS.

,,În mare parte, tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor utilizate în tratament. În prezent, plafonul lunar stabilit de CNAS este insuficient pentru a oferi servicii stomatologice adecvate. Suma contractată de cabinetele stomatologice este mult sub nivelul sumelor contractate de alte specialități medicale, dar taxele de evaluare sunt aceleași și pentru un cabinet de stomatologie cu un decont lunar de 4000 lei (maxim posibil pentru un medic specialist în mediul urban) și pentru alte specialități medicale”, a declarat dr. Anda Tiron, Secretar General al Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în București.

7 propuneri către autoritățile române

1. Simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice.
2. Stabilirea anuală a numărului de studenți la facultățile de profil în concordanță cu statistica reală de medici stomatologi cu liberă practică avizați și cu cerințele de pe piața muncii.
3. Instituirea de programe naționale de sănătate orală de către Ministerul Sănătății, în special de prevenție.
4. Alinierea tarifelor decontate de CNAS la nivelul prețurilor actuale ale materialelor și aparaturii minime obligatorii din dotare.
5. Stabilirea unor plafoane care să ajute pacienții care contribuie la sistemul național de asigurări de sănătate să-și rezolve problemele de sănătate orală.
6. Reducerea taxelor de avizare la CNAS proporțional cu valoarea plafonului și cu a deconturilor pentru celelalte specialități.
7. Programe de finanțare și stimulare a instalării medicilor stomatologi și de alte specialități către zone în care serviciile medicale și stomatologice nu sunt accesibile unui număr mare de cetățeni, potrivit hotnews.ro.

Recent Posts

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

14 minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

45 de minute ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

o oră ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

2 ore ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

3 ore ago

Citeste si: