Din cuprinsul articolului
Oamenii au fost avertizați cu privire la un semn că ar putea suferi de depresie din cauza capacității lor de a mirosi și ar putea fi momentul să primească ajutor.
Cercetări recente au descoperit că pierderea mirosului unei persoane a fost legată de boli, inclusiv de boala Alzheimer și demență. Iar acum, un studiu sugerează că un simț al mirosului scăzut este, de asemenea, un indicator al depresiei.
„Cei mai mulți oameni trec prin perioade de depresie, dar atunci când ești deprimat te simți trist în mod persistent timp de săptămâni sau luni, mai degrabă decât doar câteva zile”, precizează NHS. „Depresia este mai mult decât a te simți pur și simplu nefericit sau sătul pentru câteva zile”.
Cercetările efectuate de oamenii de știință de la John Hopkins Medicine, din SUA, au constatat că, cu cât capacitatea de a mirosi este mai slabă, atunci, în general, cu atât sănătatea mentală a persoanei este mai slabă. Deși pierderea mirosului nu provoacă depresie, aceasta poate fi un „indicator puternic” al unei persoane aflate într-o stare depresivă.
„Pierderea simțului olfactiv influențează multe aspecte ale sănătății și ale comportamentului nostru, cum ar fi simțirea alimentelor stricate sau a gazelor nocive, precum și plăcerea de a mânca. Acum putem vedea că acesta poate fi, de asemenea, un indicator important de vulnerabilitate a ceva în sănătatea ta care a mers prost”, spune profesorul Vidya Kamath în studiu. „Mirosul este un mod important de a ne angaja cu lumea din jurul nostru, iar acest studiu arată că poate fi un semn de avertizare pentru depresia de la sfârșitul vieții.”
Mirosul este rezultatul faptului că celulele senzoriale din nas captează moleculele eliberate de substanțele din aer și le transmit înapoi la creier pentru interpretare. Studiul a analizat, de asemenea, posibilele motive care stau la baza acestei legături, cum ar fi „cogniția slabă și inflamația”. Peste 2.000 de adulți în vârstă au luat parte la cercetare pe o perioadă de opt ani, conchide Mirror.
Semn de avertizare timpurie a bolilor neurodegenerative
„Am văzut în repetate rânduri că un simț olfactiv deficitar poate fi un semn de avertizare timpurie a bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson, precum și un risc de mortalitate. Acest studiu subliniază asocierea sa cu simptomele depresive”, a declarat profesorul Kamath. „În plus, acest studiu explorează factorii care ar putea influența relația dintre olfacție și depresie, inclusiv cogniția slabă și inflamația.”
NHS afirmă că, cu cât oamenii primesc mai repede ajutor de la un medic, cu atât mai repede își pot reveni. „Este important să căutați ajutor de la un medic de familie dacă credeți că ați putea fi deprimat”, precizează acesta. „Mulți oameni așteaptă mult timp înainte de a căuta ajutor pentru depresie, dar este mai bine să nu amâni. Cu cât consultați mai repede un medic, cu atât mai repede puteți fi pe calea recuperării.” Acesta adaugă: „Vestea bună este că, cu tratamentul și sprijinul potrivit, majoritatea persoanelor cu depresie se pot recupera complet.”