Din cuprinsul articolului
Sănătoase, hrănitoare și ușor de curățat, bananele sunt una dintre gustările ideale oferite de natură. Ele se cultivă în majoritatea zonelor tropicale ale lumii. Se culeg când sunt încă necoapte și încep să se coacă în timpul transportului.
Din păcate, mai nou, bananele se coc artificial, în camere unde sunt „gazate” cu o substanță numită etilenă, timp de o zi. Acest lucru face să se piardă o parte din aroma și gustul specifice.
Bananele coapte se pot păstra în frigider timp de 4-5 zile, învelite în hârtie de ziar. Bananele necoapte conțin un amidon „rezistent”, care nu poate fi digerat în intestinul subțire, acesta fermentând în intestinul gros, provocând adesea balonări.
Deoarece o mare parte a conținutul în amidon se transformă în zahăr când fructul se coace, bananele coapte pot fi digerate mult mai ușor. Deși bananele provoacă foarte rar reacții alergice, în cazuri foarte rare, la persoane adulte, pot declanșa migrene.
În schimb, sunt foarte bine tolerate și apreciate de copii. Mai mult, pot fi folosite chiar în combaterea deranjamentelor intestinale ale acestora. Sunt incluse într-un regim care conține banane, orez, piure de mere și pâine prăjită.
Bananele mai pot fi utile în combaterea arsurilor stomacale la persoanele suferinde de gastrită sau ulcer, prin stimularea producției de mucus la nivelul celulelor din peretele gastric. S-a spus chiar că pot contribui la vindecarea ulcerelor gastrice sau duodenale, dar nu există studii clinice în zensul acesta.
Bananele sunt o bună sursă de potasiu, mineral esențial pentru funcționarea mușchilor și a nervilor, acesta contribuind, totodată, la menținerea tensiunii arteriale la valorile normale.
Zahărul conținut în banane într-o cantitate mare, fiind natural, este eliberat treptat din intestin în sânge, furnizând metabolismului un flux constant de energie. De aceea este un fruct apreciat de sportivi.
Bananele verzi, numite și plantani, sunt nedigerabile și au un gust astringent, neplăcut, în stare crudă. Acest lucru se datorează conținutului bogat în taninuri, acestea având un efect iritant pentru stomac. Plantanii devin buni de consumat dacă sunt preparați termic, conținând mult amidon.
Studiile efectuate au arătat că, o dietă bogată în amidon nedigerabil, cum este cel din bananele verzi, poate preveni cancerul de stomac și de intestin, având o importanţă comparabilă cu cea a fibrelor vegetale.
Prin antioxidanții conținuți, bananele mențin tinerețea și fac pielea mai catifelată, iar prin conținutul ridicat în potasiu, bananele sunt un bun diuretic natural.
Bananele cu coaja înnegrită nu trebuie aruncate, se recomandă consumul lor. Conform unor studii făcute în Japonia, acestea conțin Tumour Necrosis Factor sau TNF, substanță anticancerigenă folosită în oncologie, în cantitate ridicată și de calitate foarte bună.
Cercetătorii japonezi au testat pe animale de laborator mai multe substanțe naturale, descoperind că, dintre acestea, cele mai puternice efecte asupra sistemului imunitar l-au avut bananele, comparativ cu merele, strugurii, pepenele roșu, perele și curmalul japonez.
Beneficiu: au un conținut ridicat de potasiu/Inconvenient: când nu sunt bine coapte provoacă balonări
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…